România va organiza un consiliu informal de Justiţie şi Afaceri Interne cu toți miniștrii din UE

Ultimul update: Luni 22 Octombrie 2018 17:22
Data publicarii: Luni 22 Octombrie 2018 07:23
Categorie: Actualitate

România va organiza, în luna februarie a anului viitor, la Bucureşti, un consiliu informal de Justiţie şi Afaceri Interne, la care vor participa toţi miniştrii de resort din Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Carmen Dan, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu Julian King, comisar european responsabil pentru Uniunea securităţii.

Ministrul a precizat că întâlnirea sa cu oficialul european a avut loc în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene la începutul anului viitor.

"Pe componenta de Afaceri Interne vom găzdui anul viitor 19 reuniuni în Bucureşti şi în mai multe localităţi din ţară şi suntem pregătiţi pentru buna desfăşurare a acestora. În premieră pentru România, în luna februarie 2019, vom organiza la Bucureşti un consiliu informal de Justiţie şi Afaceri Interne la care sunt aşteptaţi toţi miniştrii de Interne şi de Justiţie din Uniunea Europeană", a afirmat Carmen Dan, potrivit Agerpres.

Ea a spus că pentru acest eveniment de nivel înalt toate măsurile de securitate sunt "deja planificate".

Dan a adăugat că a vorbit cu King despre reperele programului Preşedinţiei României a Consiliului UE, care "va avea în prim-plan cetăţeanul".

"Intenţionăm să contribuim la definirea răspunsului Uniunii pentru o gamă largă de chestiuni, precum securitatea internă a Uniunii Europene, funcţionarea Spaţiului Schengen, gestionarea frontierelor externe şi a tuturor provocărilor actuale", a evidenţiat ministrul de Interne.

Ea a vorbit şi despre provocările în ceea ce priveşte securitatea cibernetică.

"Este esenţial să avem o legislaţie care să ne permită să protejăm cetăţenii, în special tinerii şi copiii, de pericolul radicalizării, care este unul real şi se manifestă în special în mediul online", a punctat Dan.

Ministrul a amintit că Julian King a mai fost la Ministerul de Interne român în septembrie anul trecut, când a vizitat Centrul de comandă şi control al Poliţiei de frontieră din România.

"La acel moment a reafirmat sprijinul pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, având în vedere că toate condiţiile tehnice au fost îndeplinite", a menţionat Carmen Dan.

Comisarul european a vorbit, la rândul său, despre provocările cu care se confruntă statele Uniunii Europene - terorism, atacuri cibernetice, crimă organizată.

"Preşedinţia română va fi preluată într-un moment foarte important, în contextul în care acţionăm pentru soluţionarea acestor probleme", a evidenţiat el.

King s-a referit la "propunerile-cheie" din domeniu şi, în acest sens, a amintit un demers recent al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

"Luna trecută, preşedintele Juncker a spus că trebuie să facem paşi concreţi pentru a contracara conţinutul online legat de terorism care otrăveşte minţile tinerilor vulnerabili din ţările noastre", a explicat el.

Comisarul european a menţionat că Juncker "a evidenţiat şi câţiva paşi ce trebuie parcurşi pentru a ne asigura alegerile - alegerile naţionale, dar şi cele cele pentru Parlamentul European".

"Am discutat despre cum putem lucra în acest sens, pentru a consolida abilităţile statelor de a avea alegeri în siguranţă", a punctat King.

Comisarul european a vorbit şi despre paşii făcuţi pentru contracararea mesajelor teroriste online.

"Am propus ca, pentru prima dată, să avem o legislaţie pentru a aborda această problemă a conţinutului terorist online. Până acum am lucrat cu marile platforme de social media pe bază de voluntariat şi am făcut progrese. Dar, este prea mult asemenea conţinut online", a afirmat Julian King.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
VIDEO PROTVPLUS.RO
furt olanda tablou picasso
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii
Străzile din mai multe orașe, transformate în gropi de gunoi. Obiectele aruncate de oameni
Prețul plătit de un șofer care a condus beat: „Mi-a marcat viața”
O ambulanță și 6 mașini au rămas înzăpezite pe un drum din Vrancea
Tribunalul București: Greva care a avut loc joi la metrou este nelegală
Accident Pitesti
Gestul care a dus la un accident în lanț, lângă Pitești
Un autocar s-a răsturnat pe DN 2, din cauza vitezei. 9 oameni au ajuns la spital
Vremea 19 noiembrie 2018. Prognoza pentru următoarele zile
Panică într-un tren de călători, după ce locomotiva a luat foc în mers
4 persoane, suspectate că le-ar fi vândut unor cadre didactice acte false
Augustin Lazăr, audiat de secția pentru procurori a CSM în urma cererii de revocare