Colonelul Sebastian Cucoș, cel care a coordonat intervenția în forță a Jandarmeriei din 10 august, a fost trecut în rezervă

Ultima actualizare: 04-03-2020 17:40
Colonelul Sebatian Cucoș a fost trecut în rezervă

Colonelul Sebastian Cucoș, coordonatorul acțiunii în forță a jandarmilor de pe 10 august, a fost trecut în rezervă. Ofițerul a invocat motive medicale.

Informația a fost confirmată de ministrul de Interne, Marcel Vela.

”Da, într-adevăr, având în vedere concluziile Comisiei Centrale de Expertiză Medico-Militară de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne și solicitarea directorului general al Direcției Jandarmeriei București, fostul inspector general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, colonelul Sebastian Cucoș, am aprobat începând cu data de astăzi trecerea sa în rezervă”, a declarat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Sebastian Cucoș ar avea probleme medicale la un picior.

Colonelul a fost mutat temporar, prin detașare, de la conducerea Jandarmeriei București la structura similară din Buzău în februarie 2020, în condițiile în care este cercetat în dosarul penal deschis după violențele de la protestul diasporei, de pe 10 august 2018.

Sebastian Cucoș este acuzat de DIICOT de complicitate la abuz în serviciu și complicitate la purtare abuzivă.

Colonelul Sebastian Cucos a fost împuternicit, pe 23 august 2018, în funcția de prim adjunct al Jandarmeriei Române, dupa violențele de la protestul din 10 august.

În dosarul violențelor de la mitingul din 10 august din Piața Victoriei, Parchetul General a anunțat, pe 21 septembrie 2018, că șeful Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, adjunctul acestuia, Sebastian Cucoș, și Mihai Chirica, secretar de stat în Ministerul de Interne, sunt urmăriți penal pentru complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participație improprie la purtare abuzivă in formă continuată.

Cea mai recentă apariție a lui Cucoș a fost în iunie 2019 când a fost trimis la Valea Uzului, pentru a coordona activitățile forțelor de ordine, pe fondul tensiunilor izbucnite la cimitirul eroilor militari între români și maghiari.

Jandarmii au intervenit cu bastoane de cauciuc și gaze lacrimogene pentru a dispersa în forță manifestanții adunați în Piața Victoriei pe 10 august.

Peste 500 de personae au fost rănite și aproape 800 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, pe care îi acuză de violență.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO