Penitenciarul din Târgiu Jiu nu mai primește deținuți. Care este motivul

Ultima actualizare: 04-03-2020 15:15
penitenciar
Pro TV

Reprezentanţii Penitenciarului Târgu Jiu au decis ca niciun deţinut nou să nu mai fie primit, în această perioadă, în unitate, fiind luată, totodată, măsura de suspendare, pe un termen limitat, a dreptului la vizită al persoanelor private de libertate.

"La nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, s-a întocmit un plan general de măsuri de prevenire a riscului epidemiologic în această perioadă. La Penitenciarul Târgu Jiu, prin prisma faptului că în judeţul Gorj s-a înregistrat acel prim caz de infecţie cu coronavirus, au fost luate nişte măsuri suplimentare. Una dintre aceste măsuri este ca pe o perioadă de timp, limitată, persoanele care trebuiau depuse de pe arestul Poliţiei în Penitenciarul Târgu Jiu să fie depuse în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova. Este o măsură temporară şi, la un moment dat, se va reveni la situaţia anterioară. Este o măsură de prevenţie, nu are un alt rol, decât acela de a preveni eventualul risc epidemiologic", a declarat miercuri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu Jiu, Lavinia Lupu.

Totodată, pe o perioadă de timp limitată, a fost suspendat şi dreptul la vizită al deţinuţilor, pentru a limita numărul de persoane din exterior care intră în contact cu persoanele private de libertate.

"Este pe o perioadă de timp limitată, deci la un moment dat se va reveni, iar persoanele care nu au beneficiat de vizită în această perioadă vor beneficia şi de vizitele pe care nu au putut să le ia în această perioadă", a mai spus Lavinia Lupu.

La nivelul Penitenciarului Târgu Jiu, s-a dispus, de către autorităţile abilitate, măsura de autoizolare la domiciliu a unui angajat al unităţii, care nu a avut contact direct cu o persoană bolnavă de coronavirus, fiind vorba de un contact indirect.

În Penitenciarul Târgu Jiu se află, în acest moment, 263 de deţinuţi.

Măsuri preventive au luat şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri.

Astfel, în situaţia şomerilor indemnizaţi care trebuie să se prezinte la viza lunară în conformitate cu prevederile legale şi se află în situaţia de izolare la domiciliu/carantină, aceştia trebuie în prealabil să comunice agenţiei, la numărul de telefon 0253 211568, situaţia în care se află, datele personale şi numărul carnetului de evidenţă şomer, urmând ca în termen de 30 zile, dacă nu se mai află în situaţia de izolare la domiciliu/carantină, să se prezinte la sediul agenţiei noastre cu documente justificative din care să reiese motivul neprezentării la viză (certificat medical, etc.).

De asemenea, în situaţia persoanelor care au nevoie de adeverinţe de vechime, sau alte documente eliberate de către AJOFM Gorj, şi se află în situaţia de izolare la domiciliu/carantină, aceştia vor transmite cererea de solicitare însoţită de o copie a cărţii de identitate pe adresa de email a agenţiei ajofm@gj.anofm.ro sau prin fax la numărul 0253 211568, urmând ca adeverinţa să fie transmisă către persoana care a făcut solicitarea prin email sau prin poştă, la adresa menţionată in cerere/cartea de identitate.

Persoanele care se află în situaţia de de izolare la domiciliu/carantină şi doresc să se înscrie în baza de date a AJOFM Gorj ca persoană în căutarea unui loc de muncă, ca şomer indemnizat sau să se înscrie la un curs de calificare/recalificare se vor prezenta la sediul agenţiei atunci când nu se vor mai afla în situaţia de mai sus.

În situaţia persoanelor care beneficiază de exportul prestaţiei de şomaj din una din ţările UE, iar în momentul întoarcerii în ţară vor fi în situaţia de izolare la domiciliu/carantină, pentru respectarea termenului de 7 zile în care trebuie să se înscrie în baza de date a AJOFM Gorj ca persoană în căutarea unui loc de muncă, termen prevăzut de regulamentele europene privind securitatea socială a lucrătorilor migranţi, aceştia vor transmite documentele necesare înscrierii ( carte de identitate, act de studii şi formularul U2) prin email la adresa ajofm@gj.anofm.ro sau poştă la adresa agenţiei, urmând ca, atunci când nu se vor mai afla în situaţia de izolare la domiciliu/carantină, să se prezinte personal la sediul AJOFM Gorj cu documentele în original, se mai arată în comunicat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO