Cod portocaliu de inundatii pe Dunare. Apa a invadat totul in Insula Mare a Brailei
Dunarea continua sa creasca, iar situatia cea mai ingrijoratoare este in Insula Mare a Brailei. Apele fluviului au depasit cu 1,5 metri peste nivelul malurilor si au acoperit complet soseaua care face legatura debarcaderului cu localitatile si ferme.
Din fericire, localnicii nu sunt insa complet rupti de lume. Pot ajunge pe uscat, dar sunt nevoiti sa faca un ocol de 40 de kilometri. Pe o distanta de 300 de metri de la mal, Dunarea a inundat totul in Insula Mare a Brailei.
Soseaua care leaga punctul de trecere cu bacul dinspre Braila, cu localitatile din Insula, protejata initial cu un dig suplimentar de pamant si saci cu nisip, a fost acoperita de ape. Iar din copacii aflati pe marginea acesteia nu se mai vad decat crengile. Autotuturismele nici vorba sa mai poata circula pe soseaua inundata. Singurii care se aventureaza sunt cei cu masini de teren sau tractoare, insa si ei o fac pe riscul lor, pentru ca drumul de pamant se macina continuu pe sub apa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicolae Enache, sef ferma: "E pericol mare si de rasturnare, de balans, intra apa la motor, chiar in caroserie, te trezesti cand ajungi la capatul digului sau dincoace, la Dunare, masina sa fie plina cu apa. Trebuie sa evitam aceste lucruri, e riscant, e primejdios, mai ales ca dupa cum observati, nu se vede nimic in fata, decat o… O mare de apa, adica circuli intr-o nesiguranta totala"
Cel mai mare pericol sta ascuns sub apa de jumatate de metru. Exista riscul ca autoturismul sa se afunde si 70 de centimetri - daca soferul are ghinionul sa dea peste o groapa.
Localnicii se asteapta ca saptamana viitoare, cand s-au anuntat noi cresteri ale nivelului Dunarii, circulatia in zona sa fie complet oprita. Codul portocaliu anuntat pe Dunare saptamana trecuta ramane in vigoare pana miercuri.
Apele Dunarii continua sa creasca si ameninta tot mai mult localitatile de pe maluri. La Braila, de exemplu, fluviul a depasit sambata cu 15 centimetri cota de inundatie. Autoritatile incearca sa salveze situatia in al 12-lea ceas si au montat niste pompe speciale de mare capacitate.
In satele din Delta, situatia este si mai grava. Sute de gospodarii sunt in pericol sa fie inundate, iar oamenii lucreaza zi si noapte la inaltarea digurilor, care de multe ori sunt iarasi sparte de forta fluviului.
In Tulcea, peste 100 de familii din comuna Ceatalchioi ar putea fi evacuate in orice moment, daca nivelul apei continua sa creasca. Ajutati de localnici, salvatorii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Tulcea astupa bresele care se formeaza in digurile de aparare.
Alimentele si apa potabila ajung aici cu navele pasager care circula odata la doua zile.
Si la Braila, localnicii se lupta cu debitul mult prea mare al Dunarii. Ca sa previna inundarea zonei de promenada cu dejectiile din sistemul de canalizare, autoritatile au montat pompe submersibile.
In partea sudica a falezei, apa a acoperit sambata, rand pe rand si ultimele pasarele pe care se mai putea circula. Specialistii nu dau deocamdata nicio veste buna si au anuntat pentru duminica o noua crestere a nivelului Dunarii.