Codul portocaliu de inundatii pe Dunare, prelungit pana pe 17 aprilie. Autoritatile, in alerta

Ultima actualizare: 11-04-2013 06:59
Dunare

Mai multe sectoare ale Dunarii, din sapte judete, se afla pana in 17 aprilie sub cod portocaliu de inundatii, potrivit actualizarii unei avertizari emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

16:26 - Astfel, in intervalul 10 aprilie, ora 16.00 - 17 aprilie, ora 18.00, se mentine codul portocaliu pe Dunare pe sectorul aval Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia) din judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman.

De asemenea, incepand de joi, 11 aprilie, ora 6:00, se instituie cod portocaliu pe Dunare pe sectorul Harsova-Braila (sector indiguit) si pe bratele Dunarii, in judetele Constanta, Braila si Tulcea.

Codul portocaliu inseamna posibile depasiri ale cotelor de inundatie si risc de viituri generatoare de revarsari importante Potrivit aceleiasi actualizari, tot pe Dunare, se mentine codul galben pe sectoarele Zimnicea-Harsova si aval Braila si pe bratul Borcea (Calarasi-Vadu Oii), in judetele Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati si Tulcea.

Marti, 9 aprilie INHGA a actualizat, marti dupa-amiaza, o avertizare anterioara, informand astfel ca raul Crasna se afla, pana miercuri la 20:00, sub cod portocaliu de inundatii in judetul Satu Mare, zona aval de Domanesti.

Tot pana miercuri, ora 20.00, se mentine codul galben pe raul Tur - aval Calinesti Oas (judetul Satu Mare) si pe Bega Veche (judetul Timis). Aceeasi avertizare se instituie, incepand de miercuri, ora 6:00, pe raurile din bazinele hidrografice Tur, Crasna si Barcau din judetele Satu Mare, Salaj si Bihor.

Tot prin noua avertizare, se mentine codul portocaliu pe Dunare pe sectorul aval Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia) din judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Teleorman, potrivit INHGA.

Aproape 15.000 de gospodarii, majoritatea din judete aflate pe cursul Dunarii, sunt in pericol sa fie inundate, in zilele urmatoare, in cazul iesirii fluviului din matca, au anuntat, marti, reprezentanti ai autoritatilor locale, la o videoconferinta cu prefectii, desfasurata la sediul MAI.

Cel mai expus din acest punct de vedere este judetul Calarasi, unde, potrivit prefectului George Iacob, sunt in pericol nu mai putin de 13.000 de locuinte. In acelasi timp, in judetul Braila, exista riscul ca 1.311 gospodarii sa fie inundate, in judetul Constanta sunt in pericol peste 200 de gospodarii, iar in Ialomita, 156, potrivit prefectilor.

In calea apelor se mai afla, spun autoritatile locale, santierul naval din Galati si mai multe drumuri judetene, ferme piscicole, pasuni si terenuri agricole.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO