Pagube importante pe litoral, după ce vijelia a făcut ravagii. Vântul a atins până la 70 km/h
Vântul nervos, iscat din senin pe litoral, le-a provocat distrugeri administratorilor de plaje. Vijelia a rupt umbrele şi şezlonguri, şi a ridicat în aer nori de nisip.
Între timp, în unele dintre insulele greceşti preferate de români, o furtună mediteraneană, cu forţa de urgan, începe să facă mari probleme. Ciclonul, Ianoş, a rupt deja zeci de copaci, şi a răsturnat bărcile în porturi.
Un vânt turbat care a atins la rafală 70 km/h a făcut prăpăd pe litoral. Furtuna de nisip stârnită pe plajă din Eforie Nord a redus spre zero vizibilitatea. Şezlongurile au fost aruncate unele peste altele, iar mai multe umbrele au fost rupte.
Cum şi marea a fost nervoasă salvamarii au arborat steagul roşu care le interzice turiştilor să intre în apă.
Niciliar Zderea, șef sector salvamar:
"Sunt curenţi foarte puternici şi valurile sunt la fel de puternice."
Probleme mult mai mari sunt la greci.
Zakynthos, Kefalonia şi Ithaki au raportat pagube, închideri de drumuri şi întreruperi de energie electrică.
Imaginile postate pe reţelele de socializare arată o mare agitată în zona plajelor, de obicei, idilice.
În Cefalonia, zona de coastă a fost inundată iar mai multe locuinţe au fost avariate de copacii doborâţi de Ianoş. În câteva secvenţe video se văd mai multe bărci răsturnate de furtună şi valuri înalte care se izbesc de mal, în zona portului.
Pentru că nu provin de la tropice, ciclonii formaţi în Marea Mediterană - nu sunt numiţi uragane deşi puterea lor îi face comparabili.
Oana Catrina, meteorolog ANM: "Este o furtună extrem de intensă, aceasta a lovit zona Greciei vineri, au fost rafale de la ultimele rapoarte pe care le-am studiat, rafale ce au depășit 127 de kilometri pe oră și sunt așteptate în mai puțin, în 24 de ore, a se înregistra cantități de apă impresionante, cantități de apă ce vor depăși 100 - 130 de litri pe metru pătrat."
Astfel de furtuni, pe care unii meteorologi le numesc Medicanes, sau urgane mediteraneene, au apărut după 1990.
În ultimii ani însă au devenit tot mai frecvenţe din cauza creşterii temperaturii mării. Din fericire ciclonul nu va ajunge până la noi.
Oana Catrina, meteorolog ANM: "Această vastă arie depresionară ce s-a generat în bazinul Mării Mediterane, dar are caracteristici tropicale, nu va influența cu absolut nimic aspectul vremii în România."
Din cauza ciclonului Ianoş, Grecia a emis o alertă meteorologică de cel mai înalt nivel. Autorităţile i-au sfătuit pe locuitorii insulelelor afectate dar şi pe turişti să rămână în interior.