Cod galben de inundatii in zone din Moldova si Transilvaina. Blocurile uriase de gheata pun localitatile din jur in pericol


Ultimul update: Joi 09 Februarie 2017 07:01
Data publicarii: Luni 06 Februarie 2017 17:57
Categorie: Stiri actuale

Alerta in multe zone din Transilvania si Moldova, unde topirea zapezilor sporeste pericolul viiturilor. Mai multe judete sunt sub cod galben de inundatii pana marti dupa-amiaza.

In judetul Maramures peste 400 de oi au fost salvate luni dimineata din mijlocul apelor, iar in Vatra Dornei mai multe persoane au fost evacuate pentru ca gospodariile lor erau prea aproape de malurile raurilor revarsate. In Mures si Cluj insa pirotehnistii au detonat poduri imense de gheata!

In judetul Mures autoritatile sunt in alerta inca de duminica pentru ca pe raul Mures sloiurile uriase de gheata risca sa distruga gospodariile.

Dorin Oltean , general ISU Mures: "Pe Valea Muresului se tine sub control situatia. Am avut mai multe problem la Stanceni si Lunca Bradului cu un pod de gheata. Aceste poduri s-au dus, s-a reusit sa se dea drumul la o portiune care reprezenta un risc pentru noi la un dig. Asteptam sa vedem daca revenim cu detonarea."

Gheata a inceput sa coboare pe raul Mures si zeci de curti si gradini au fost inundate. Autoritatile sunt pregatite sa detoneze controlat sloiurile de gheata.

David Csaba, directior Apele Romane: "Daca nu creste nivelul Muresului si nivelul zaporului ramane la acelasi nivel nu avem prognoza de ploaie, azi dimineata am avut blocaje la primaria Lunca Bradului, dar am reusit sa le dam drumul."

Au incercat totodata sa degajeze drumurile cu excavatoarele.

Localnic: "Azi noapte a venit gheata asta multa, a acoperit tot. Nu stim ce va fi daca va porni sau nu."

Localnic: "Aici sunt case, nu stiu de ce nu au venit sa le detoneze, noi suntem chiar in pericol, au venit asa peste noapte, asa ceva a fost in anii ’70."

Localnic: "Din cauza ploilor s-a produs si a venit toata gheata in nis pe Mures. Trebuie facut ceva ca e dezastru."

Maramures

Codul galben de inundatii se mentine in Maramures pana marti. A fost prapad in ultimele zile si in Viseul de Sus unde mai multe case au fost avariate de blocurile uriase de gheata care au venit din amonte. In alta parte a judetului, in satul Sabisa, un cioban a fost suprins de o viitura, iar oile au ramas captive pe o insula. In final, 400 de mioare au fost salvate de pompieri.

Suceava

Si in localitatea Cicarlau mai multe animale au fost salvate de catre pompieri din calea apelor, iar in judetul Suceava, la Vatra Dornei, pirotehnistii au detonat bucati imense de gheata. Au primit ajutoare si de la pompierii din Bacau si Botosani. Aici mai multe gospodarii au fost inundate. Probleme au fost si in judetul Cluj langa Turda, unde pirotehnistii au detonat zapoare pe raul Aries.

In apropiere de Turda mai multe localitati sunt in pericol din cauza blocurilor uriase de gheata de pe raul Aries. In acesta zona spre exemplu pompierii au detonat controlat si au incercat sa degajeje cursul raului.

Daca va fi nevoie si in amonte se vor detona in urmatoarele zile blocurile de gheata. In Judetele Maramures, Cluj, Salaj, Suceava, Bistrita-Nasaud si Satu Mare au fost in utimele zile mari probleme cauzate de bucatile uriase de gheata care s-au format pe cursurile raurilor. Mai multe rauri s-au umflat, iar acolo unde s-au format baraje de gheata au aparut inundatiile.

Oamenii spun ca din anii ‘70 nu au mai intalnit asemenea probleme. Meteorologii anunta ca in zilele urmatoare va ploua, iar multe rauri se vor umfla, asa ca autoritatile sunt in permenenta alerta.

Incalzirea vremii a provocat inundatii in mai multe judete din Nord. Pompierii au detonat sloiurile de gheata de pe rauri
Incalzirea vremii a provocat inundatii in mai multe judete din Nord. Pompierii au detonat sloiurile de gheata de pe rauri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cristi Danileț
Judecătorul Cristi Danileţ este supus unei acțiuni disciplinare din cauza unui interviu
Gest tulburător al unui tânăr din Vaslui care s-a întors de la muncă din Suedia
Trei frați, sechestrați și bătuți pentru că ar fi furat o bicicletă. Unul are fractură craniană
Tarcea: Amnistia poate fi interzisă prin lege în anumite circumstanţe
Pod important, reparat în plin sezon estival. Face legătura între România și Bulgaria
Stare de alertă în Curtea de Argeș. Un restaurant din centrul orașului, cuprins de flăcări
meteorit
Bubuitura puternică din Iași: meteoritul care a căzut avea 8 kg și diametru de 16 cm
CFR, condiții improprii pentru călători și angajați. Unde au ajuns locomotivele noi
Sistemul care a adus liniștea într-o comună. Oamenii nu mai rămân fără recoltă
A suferit arsuri grave după ce i-a luat foc casa. Pompierii s-au luptat 5 ore cu flăcările
Ce se află în spatele exploziei de la Combinatul de Oțeluri Speciale din Târgoviște
Incendiu puternic, izbucnit în condiții suspecte, în Bistrița-Năsăud. Mărturiile vecinilor