Seceta din Romania se va extinde si in septembrie si va deveni tot mai accentuata. Urmarile acestui fenomen
Vestile rele parca nu se mai opresc! Specialistii anunta ca seceta se va extinde si in septembrie si va deveni tot mai rea in aproape toata tara.
Asta in timp ce luna iulie se infierbanta tot mai tare si usuca pamantul pe zone intinse. Arsita a lasat deja urme adanci in culturile de toamna. Agricultorii nu mai gasesc apa in sol pana la o adancime de un metru.
Cinci litri pe metru patrat, adica o picatura in mare. Aceasta e cantitatea totala de precipitatii cazuta in iulie peste comuna Vorona din Botosani. Oamenii nu mai au apa nici sa adape animalele, in timp ce culturile se usuca pe camp.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Elena Ciubotariu, sef Serviciul voluntar pentru Situatii de Urgenta Vorona: "Normal, asta e un parau care vine de la Corni, dar a secat. La postul pluviometric din Vorona s-a inregistrat doar 5 l/mp. Asta este cantitatea pe intreaga luna. Culturile de porumb si floarea soarelui sunt distruse in proportie de 80-90%."
Oricat de mult ar ploua de acum incolo, culturile de porumb sunt compromise. Satenii spera ca macar pentru furaje sa fie bun.
Elena Ciubotariu, sef Serviciul voluntar pentru Situatii de Urgenta Vorona: "Normal se spune in popor ca acum el se leaga. El este asa. Ar trebui sa se intareasca dar o sa ramana asa. Se usuca."
Datale de pana acum arata ca 2015 va fi un an prost in ceea ce priveste recoltele de toamna.
Dinu Marasoiu, meteorolog de serviciu: "Se va accentua intensitatea secetei in cea mai mare parte a teritoriului agricol. Mentionam ca deficitele cele mai mari de apa in sol se vor inregistra in aceleasi regiuni in Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si chiar si in Banat si in Crisana."
Un raport al Comisiei Europene estimeaza scaderi medii de 5 procente, la principalele culturi de toamna, fata de anii trecuti. Orzul va fi mai putin, sfecla de zahar, la fel, iar graul nu se ridica nici el peste media productiilor din ultimii 5 ani.
Vom avea insa mai multi cartofi si o productie mai buna la rapita.
Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile
In Bucuresti, desi temperatura scade usor marti, disconfortul termic se mentine ridicat. Maxima se va situa in jurul valorii de 34 de grade; pe parcursul zilei sunt anuntate ceva innorari, insa conditiile de ploaie vor fi reduse. Miercuri si joi vom avea din nou canicula: se vor atinge 35 de grade; cerul va fi mai mult senin, iar vantul abia va adia.
La munte, marti si miercuri vremea va fi in general frumoasa iar instabilitatea atmosferica va creste dupa pranz. Joi, conditii meteo nu vor mai fi la fel de bune. Pe inserat vor veni averse insotite de fulgere si de vant. Cresc sansele de grindina iar cantitatile de apa pot fi mai insemnate.
Pe litoral, vremea va fi frumoasa si calda marti si miercuri, iar cerul mai mult senin. Apa marii se mai incalzeste si ea si va avea pana la 20 de grade. Joi, vremea va fi frumoasa si calda insa la lasarea noptii apar ploile si aici.
Ziua de marti ne-aduce canicula si disconfort termic ridicat prin Oltenia, Banat si Muntenia si temperaturi mai suportabile in restul tarii. Vor mai veni cateva averse la munte si izolat in sud, in sud-est si in centru. De miercuri caldura se amplifica si canicula cuprinde din nou aproape toate zonele de campie si podis. Ploile vor fi extrem de rare, maximele vor ajunge la 37...38 de grade si stresul termic va fi accentuat.