CNCAV: Trombozele după vaccinarea cu AstraZeneca sunt extrem de rare. „Beneficiile vaccinării depăşesc riscurile”
Trombozele grave după vaccinarea cu AstraZeneca sunt reacții adverse extrem de rare, a comunicat joi CNCAV, citând datele transmise de producător. Mai exact, este vorba de sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie.
La nivel global au fost raportate 13 cazuri, apărute până în 14 zile după a doua doză. Autorităţile transmit, însă, că beneficiile vaccinării depăşesc riscurile şi se recomandă în continuare efectuarea rapelului cu AstraZeneca.
„În urma raportărilor privind reacţia adversă extrem de rară- sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie (STT)- după vaccinare cu Vaxzevria (AstraZeneca), compania producătoare a continuat colectarea şi analizarea datelor din sistemele de farmacovigilenţă, conform cerinţelor organismelor de reglementare. În baza de date deţinută de compania AstraZeneca (global safety database) au fost raportate la nivel global, până la 30.04.2021, 13 cazuri de sindrom de tromboză asociat cu trombocitopenie, apărute până în 14 zile de la administrarea cele de a doua doze, la persoane cu vârsta cuprinsă între 45-85 ani”, a transmis, joi, CNCAV.
Potrivit sursei citate, simptomele pot varia şi includ adesea: dificultăţi de respiraţie; durere în piept; umflarea picioarelor; durere abdominală puternică şi persistentă; dureri de cap persistente; vedere înceţoşată; pete mici de sânge sub piele, la distanţă de locul administrării vaccinului.
Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a elaborat un ghid referitor la vaccinarea cu a doua doză de Vaxzevria (AstraZeneca), la sfârşitul lunii iunie 2021.
În acest ghid este evidenţiată incidenţa STT la persoanele cu vârstă < 50 de ani, astfel:
• STT după doza 1: 1 caz/50.000 (20 cazuri/1.000.000);
• STT după doza 2: sub 1/1.000.000, niciunul din aceste cazuri nu a fost confirmat”, a mai arătat CNCAV.
„Rezultatele evaluării confirmă faptul că, după efectuarea dozei 2, sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenia (STT) este extrem de rar. Recomandarea pentru persoanele care au făcut doza 1 cu Vaxzevria (AstraZeneca) este continuarea schemei de vaccinare cu acelaşi tip de vaccin. Doar în cazurile de contraindicaţie pentru efectuarea rapelului cu vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) se recomandă continuarea schemei cu alt tip de vaccin, însă, la acest moment, nu poate fi evaluat profilul de siguranţă. Reamintim faptul că organismul european de reglementare, Agenţia Europeană a Medicamentului, care a evaluat toate datele necesare autorizării vaccinurilor împotriva COVID-19, a agreat modalitatea de administrare pentru acest tip de vaccin ca fiind de 2 doze, administrate în interval de 4-12 săptămâni. Această recomandare de administrare se regăseşte în prospect”, au precizat reprezentanții Comitetul Național de Vaccinare.
Sindromul de tromboză asociat cu trombocitopenie este o reacţie adversă foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depăşesc riscurile efectelor adverse.
Reacţiile adverse sunt continuu monitorizate şi analizate. Se recomandă raportarea lor pe site-ul ANDMR şi la medicul de familie sau medicul curant, arată sursa citată.