Ciucă, după prelungirea stării de alertă: Infirmăm fake news-urile care spun că se intră în lockdown

11-12-2020 20:16


România rămâne în stare de alertă de sărbători. Guvernul a aprobat vineri, hotărârea prin care starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile, începând cu 14 decembrie.

Decizia a fost luată, după ce responsabilii au constatat, că ''situatia este critică'', inclusiv în Capitală, unde rata de infectare a trecut de 7 la mia de locuitori.

Toate restricţiile în vigoare acum vor fi păstrate, iar oficialii au făcut apel către noi toţi, să limităm cât mai mult vizitele la rude şi prieteni.

Începând de luni, vom intra în a 8-a lună de stare de alertă. Este o situaţie critică, spune premierul interimar, care a ţinut să facă o precizare.

Nicolae Ciucă, premier interimar: ''Cu această ocazie infirmăm fake news-urile prin care se anunţă că se intra în lockdown din nou''.

Cu alte cuvinte, nu vom avea carantină naţională. Pentru că lucrurile să nu scape de sub control, oficialii recomandă populaţiei să-şi limiteze cât mai mult vizitele la rude ori cunoscuţi în perioada sărbătorilor. Iar petrecerile şi aniversările, dacă se ţin, să fie în cadrul familiei restrânse.

Toate restricţiile de circulaţie vor fi menţinute şi în această perioadă de stare de alertă prelungită. În noaptea dintre ani ne va fi permis să ieşim doar în apropierea casei.

Petrecerile în stradă sunt strict interzise, iar mersul la colindat este, spun oficialii ''de evitat''. În vreme ce peste 30 de localităţi din ţară sunt în carantină, în Capitală, care a trecut de o rată de 7 cazuri la mia de locuitori, încă nu se pune problema unei astfel de măsuri.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: ''Suntem într-o zonă de platou, de 1.700 de cazuri noi pe zi de o bună perioadă de timp. O decizie de carantinare se ia în funcţie de mai mulţi indicatori, acum nu suntem în situaţia de a discuta de această măsură''.

Autorităţile au anunţat că pârtiile de schi vor fi deschise pentru toată lumea, dar cu reguli noi pentru instalaţiile de transport pe cablu. De pildă, va fi limitat numărul de persoane care vor avea acces în acelaşi timp într-o telecabină. Teleschiurile şi telescaunele vor continua să funcţioneze la fel ca până acum.

Celelalte măsuri de distanţare socială, dar şi purtarea obligatorie a măştii, în spaţii închise şi aer liber, rămân valabile în toată ţara.


VIDEO PROTVPLUS.RO