Circul Globus ar putea sa nu mai aiba niciun numar de dresura cu animale. Leii, "reprimati prin metode brutale"

Ultimul update: Marti 31 Ianuarie 2017 07:23
Data publicarii: Sambata 28 Ianuarie 2017 14:36
Categorie: Actualitate
dresor de lei la Circul Globus

Dupa tragedia de la Circ, autoritatile se gandesc sa desfiinteze toate numerele cu animale.

Dresura de animale nu va mai fi inclusa in obiectul de activitate al Circ&Variete Globus Bucuresti, conform unui proiect de hotarare care figureaza pe ordinea de zi a sedintei de luni a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Astfel, conform modificarilor propuse la anexa nr. 3 a hotararii C.G.M.B. nr. 414/2016, in descrierea obiectului de activitate a circului nu mai figureaza termenul "dresura" si nici "turul menajeriilor". Totodata, din activitatea departamentului de relatii internationale ar urma sa fie exclusa atributia de a intocmi documentele pentru formalitatile vamale in cazul animalelor artistilor straini care apar in spectacolele institutiei, iar printre atributiile Compartimentului Tehnic-Administrativ nu mai figureaza avizarea retetarelor pentru dresurile straine, intocmirea formalitatilor pentru avizul sanitar-veterinar sau asigurarea transportului animalelor in turneele din tara si strainatate.

Prin urmare, Circ&Variete Globus Bucuresti va fi "producator de spectacole si de momente artistice separate sau in cadrul spectacolelor, in care institutia realizeaza partea de creatie, regie, scenariu, coregrafie, muzica, design costume, design decoruri, cat si costume, decoruri, recuzita, cu artisti salariati si colaboratori, avand dreptul ulterior sa incheie contracte cu parteneri din tara si strainatate, pentru derularea de programe cultural-artistice".

Totodata, conform proiectului de hotarare, animalele aflate in responsabilitatea Circ&Variete Globus Bucuresti vor fi relocate, in baza unui protocol incheiat intre aceasta institutie publica si Fundatia Vier Pfoten, in termen de cel mult sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii. In aceasta perioada, administratia circului va asigura animalelor conditiile de bunastare.

In expunerea de motive semnata de primarul general, Gabriela Firea, se arata ca potrivit Regulamentului de organizarea si functionare al circului, obiectul de activitate al institutiei consta in "realizarea si prezentarea de productii/coproductii artistice constand in spectacole de circ si festivaluri, filme, prezentate publicului in Bucuresti, in tara si in strainatate, in scopul promovarii actului de cultura si al educarii publicului spectator, urmarind continuarea traditiei artei de circ, valorificarea optima a potentialului artistic existent, stimularea inovatiei si a creativitatii, promovarea pe plan national si international a valorilor artistice autohtone si universale din domeniul artelor spectacolului".

In acelasi document sunt invocate studii de specialitate "care sustin cu argumente stiintifice ca, in spectacolele de circ animalele salbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesitatile si mediul natural al speciilor lor, imprejurari care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multa suferinta si chiar decesul prematur" al acestora.

"Animalele sunt obligate sa faca diverse trucuri pe care le-au invatat, trucuri care sunt cu totul anormale si neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile sa poata oferi animalelor conditiile de viata corespunzatoare celor din libertate. De aceea, specialistii in dresura animalelor salbatice sustin ca este necesara interzicerea generala a folosirii animalelor salbatice in circuri", se mentioneaza in acelasi document.

Potrivit sursei citate, animalele din circuri prezinta un risc suplimentar pentru siguranta publica, deoarece au instincte salbatice si nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate.

Conform primarului general, spatiile in custi si tarcuri de circ si pentru expozitii nu pot acoperi necesitatile unor specii care parcurg distante mari in libertate sau care traiesc in grupuri extinse in salbaticie. Astfel, conditiile de izolare si imobilitate le creeaza de-a lungul timpului comportamente stereotipe.

"Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfasoara pe o suprafata de circa 400 km patrati, echivalenta cu dublul suprafetei municipiului Bucuresti. In circuri, 'regele animalelor' are la dispozitie maximum 12 metri patrati, iar instinctele sale de vanatoare si alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale", se mai precizeaza in expunerea de motive.

In ceea ce priveste elefantii, asezatul pe picioarele din spate sau in cap le cauzeaza in timp probleme de sanatate, chiar decesul. Totodata, "lumina puternica si aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele din arena oricarui circ", prevede acelasi document.

Este mentionat, totodata, contextul european si international, in conditiile in care 19 state membre UE au luat unele masuri de interdictii complete sau partiale privind folosirea animalelor salbatice in spectacole.

dresor de lei la Circul Globus Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres/ StirileProTV

Scandal la Circul Globus. Angajatii protesteaza fata de demiterea sefului lor, iar Gabriela Firea sustine ca este hartuita
Scandal la Circul Globus. Angajatii protesteaza fata de demiterea sefului lor, iar Gabriela Firea sustine ca este hartuita
11 animale de la circul Globus, printre care 2 tigri siberieni, au murit in chinuri, intr-un incendiu. Reactia managerului
11 animale de la circul Globus, printre care 2 tigri siberieni, au murit in chinuri, intr-un incendiu. Reactia managerului
Femeie sfasiata de un leopard, la circ, in timp ce incerca sa protejeze un copil de 4 ani. Cum a reusit sa scape cu viata
Femeie sfasiata de un leopard, la circ, in timp ce incerca sa protejeze un copil de 4 ani. Cum a reusit sa scape cu viata
VIDEO PROTVPLUS.RO
Impuscat de politisti
Urmărire ca în filme în Capitală. Un bărbat a fost împușcat de poliție în zona fesieră
Peste 100 de artiști, reuniți la Convenția Tatuajelor din București: „E pielea mea”
Polițiștii bucureșteni au deschis focul asupra unui șofer. Refuzase să coboare din mașină
Trei urși au fost uciși de tren în comuna Livezi din Harghita
Fiica unui primar din Vrancea, prinsă la volan după ce a consumat droguri
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
incendiu sibiu
Incendiu uriaş în Sibiu. Avioanele care treceau prin zonă au fost alertate
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”