Circul Globus ar putea sa nu mai aiba niciun numar de dresura cu animale. Leii, "reprimati prin metode brutale"
Dupa tragedia de la Circ, autoritatile se gandesc sa desfiinteze toate numerele cu animale.
Dresura de animale nu va mai fi inclusa in obiectul de activitate al Circ&Variete Globus Bucuresti, conform unui proiect de hotarare care figureaza pe ordinea de zi a sedintei de luni a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Astfel, conform modificarilor propuse la anexa nr. 3 a hotararii C.G.M.B. nr. 414/2016, in descrierea obiectului de activitate a circului nu mai figureaza termenul "dresura" si nici "turul menajeriilor". Totodata, din activitatea departamentului de relatii internationale ar urma sa fie exclusa atributia de a intocmi documentele pentru formalitatile vamale in cazul animalelor artistilor straini care apar in spectacolele institutiei, iar printre atributiile Compartimentului Tehnic-Administrativ nu mai figureaza avizarea retetarelor pentru dresurile straine, intocmirea formalitatilor pentru avizul sanitar-veterinar sau asigurarea transportului animalelor in turneele din tara si strainatate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Prin urmare, Circ&Variete Globus Bucuresti va fi "producator de spectacole si de momente artistice separate sau in cadrul spectacolelor, in care institutia realizeaza partea de creatie, regie, scenariu, coregrafie, muzica, design costume, design decoruri, cat si costume, decoruri, recuzita, cu artisti salariati si colaboratori, avand dreptul ulterior sa incheie contracte cu parteneri din tara si strainatate, pentru derularea de programe cultural-artistice".
Totodata, conform proiectului de hotarare, animalele aflate in responsabilitatea Circ&Variete Globus Bucuresti vor fi relocate, in baza unui protocol incheiat intre aceasta institutie publica si Fundatia Vier Pfoten, in termen de cel mult sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii. In aceasta perioada, administratia circului va asigura animalelor conditiile de bunastare.
In expunerea de motive semnata de primarul general, Gabriela Firea, se arata ca potrivit Regulamentului de organizarea si functionare al circului, obiectul de activitate al institutiei consta in "realizarea si prezentarea de productii/coproductii artistice constand in spectacole de circ si festivaluri, filme, prezentate publicului in Bucuresti, in tara si in strainatate, in scopul promovarii actului de cultura si al educarii publicului spectator, urmarind continuarea traditiei artei de circ, valorificarea optima a potentialului artistic existent, stimularea inovatiei si a creativitatii, promovarea pe plan national si international a valorilor artistice autohtone si universale din domeniul artelor spectacolului".
In acelasi document sunt invocate studii de specialitate "care sustin cu argumente stiintifice ca, in spectacolele de circ animalele salbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesitatile si mediul natural al speciilor lor, imprejurari care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multa suferinta si chiar decesul prematur" al acestora.
"Animalele sunt obligate sa faca diverse trucuri pe care le-au invatat, trucuri care sunt cu totul anormale si neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile sa poata oferi animalelor conditiile de viata corespunzatoare celor din libertate. De aceea, specialistii in dresura animalelor salbatice sustin ca este necesara interzicerea generala a folosirii animalelor salbatice in circuri", se mentioneaza in acelasi document.
Potrivit sursei citate, animalele din circuri prezinta un risc suplimentar pentru siguranta publica, deoarece au instincte salbatice si nevoi care au demonstrat lipsa de predictibilitate.
Conform primarului general, spatiile in custi si tarcuri de circ si pentru expozitii nu pot acoperi necesitatile unor specii care parcurg distante mari in libertate sau care traiesc in grupuri extinse in salbaticie. Astfel, conditiile de izolare si imobilitate le creeaza de-a lungul timpului comportamente stereotipe.
"Habitatul unei leu, spre exemplu, se desfasoara pe o suprafata de circa 400 km patrati, echivalenta cu dublul suprafetei municipiului Bucuresti. In circuri, 'regele animalelor' are la dispozitie maximum 12 metri patrati, iar instinctele sale de vanatoare si alergare sunt complet reprimate prin metode coercitive brutale", se mai precizeaza in expunerea de motive.
In ceea ce priveste elefantii, asezatul pe picioarele din spate sau in cap le cauzeaza in timp probleme de sanatate, chiar decesul. Totodata, "lumina puternica si aplauzele sunt de fapt factori de stres pentru animalele din arena oricarui circ", prevede acelasi document.
Este mentionat, totodata, contextul european si international, in conditiile in care 19 state membre UE au luat unele masuri de interdictii complete sau partiale privind folosirea animalelor salbatice in spectacole.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: animale, primarie, circul globus, dresura,
Dată publicare:
28-01-2017 14:36