Ciorbea s-a întâlnit cu câțiva protestatari, nemulțumiți de Fondul Suveran: ”A încercat să ne păcălească”
Avocatul Poporului s-a întâlnit luni cu un grup de protestatari, după ce aceștia au organizat o manifestație în fața sediului instituției.
Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, protestatarii s-au arătat nemulțumiți, între altele, de faptul că nu au fost puse în practică rezultatele referendumului din 2009, care prevedeau trecerea la Parlament Unicameral și reducerea la 300 a numărului de parlamentari.
Victor Ciorbea a precizat că va fi analizat acest subiect, iar în cazul în care vor fi constatate aspecte care ar putea fi semnalate Parlamentului, ar putea fi elaborat un Raport Special în acest sens.
Evenimentele violente din 10 august 2018, din Piața Victoriei, s-au aflat și ele pe agenda discuțiilor, Ciorbea afirmând că instituția ar fi dorit să se sesizeze din oficiu, însă Avocatul Poporului nu mai avea competențe, odată cu declanșarea anchetei de către Parchetul General.
”Recentele ordonanțe de urgență emise de Guvern, respectiv OUG nr. 92/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției și Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil unui fond suveran de dezvoltare și investiții, au constituit și ele subiect de discuție.
În legătură cu OUG nr. 92/2018, Avocatul Poporului a reamintit faptul că a fost deja sesizată Curtea Constituțională a României de către Curtea de Apel București. În privința Ordonanței de urgență privind înființarea Fondului Suveran de Investiții, domnul Victor Ciorbea a constatat că actul normativ se află, momentan, la Senat, spre dezbatere, însă i-a îndemnat pe protestatari să depună o petiție în care să expună pe larg motivele de neconstituționalitate ce ar putea sta la baza unei eventuale sesizări a CCR.” - se mai arată în comunicat.
Cu toate acestea, potrivit unor declarații ale protestatarilor, Victor Ciorbea ar fi încercat să-i păcălească, spunându-le că legea privind Fondul Suveran de Investiții a fost deja adoptată și că nu se mai poate face nimic în acest sens.
”Am discutat despre Fondul Suveran de Investiții, i-am cerut să-l conteste. A încercat să ne păcălească un pic, a zis că s-a dat legea deja ... și nu era dată! Și am pus o persoană care era juristă să se intereseze. Ne-a solicitat că ar fi oportun să facem și noi o petiție în sensul ăsta, ca să conteste, și o s-o facem în termenii noștri.” - spune unul dintre protestatarii care a stat de vorbă cu Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.
Duminică, după sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, Ciorbea a fost huiduit de câteva persoane, în timp ce era luat la întrebări de unul dintre membrii grupului civic Rezistența TV.
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin Ordonanță de Urgență, după ce CCR a respins legea
Guvernul a făcut un prim pas pentru înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii. Prin ordonanţă de urgenţă, Executivul a decis ca fondul să poată fi alimentat cu bani şi acţiuni de la cele mai profitabile companii deţinute de stat.
Potrivit Constituției, Ordonanța de urgență intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgență la Camera competentă să fie sesizată și după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat săptămâna trecută că liberalii vor sesiza Avocatul Poporului cu privire la OUG referitoare la înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii.
La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a afirmat că ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii reprezintă "cea mai mare samavolnicie împotriva României". Totodată, el s-a întreabat dacă Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, "va îndrăzni" să atace această OUG la CCR.
"Cel mai probabil va prefera să mai primească un bacşiş de la Dragnea şi majoritatea parlamentară şi să plece într-un nou concediu, că o fi surmenat?", a mai afirmat Băsescu.
Recent, Executivul a aprobat cadrul legal de înfiinţare a fondurilor suverane de dezvoltare şi investiţii, ce vor fi organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat.
Fostul premier Victor Ponta, preşedintele Pro România, a afirmat că ordonanţa este neconstituţională, susţinând că Ministerul Justiţiei a prezentat Guvernului un document în acest sens.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: proteste, avocatul poporului, protestatari, victor ciorbea, fondul suveran de investitii,
Dată publicare:
26-11-2018 16:45