Ciolos, despre problema refugiatilor: "Nu cred ca poate fi reglata prin cote". De ce nu a intrat inca Romania in Schengen

Ultima actualizare: 13-06-2016 01:07
Dacian Ciolos

Problema refugiatilor nu poate fi reglata prin cote, fiind nevoie in primul rand de o buna protectie a frontierelor externe ale Uniunii Europene, a declarat premierul Dacian Ciolos la Radio Classique.

El a atras in acelasi timp atentia ca este vorba de 'putina ipocrizie' in discursul statelor membre care se opun aderarii Romaniei la Spatiul Schengen.

"Nu cred ca aceasta problema (a refugiatilor - n.r.) poate fi rezolvata prin cote", a spus prim-ministrul, raspunzand unei intrebari despre reticenta Romaniei si a altor state est-europene in privinta impunerii de cote de refugiati la nivelul Uniunii Europene.

"In primul rand, inainte de a vorbi despre modul in care sa fie impartiti acesti refugiati, de procedurile administrative, trebuie sa protejam bine frontierele externe ale Uniunii Europene", a declarat el.

"Romania s-a achitat de partea sa de sarcina. Este una dintre frontierele cel mai bine protejate, in ciuda faptului ca Romania nu face parte din Spatiul Schengen. Romania participa de asemenea intr-un mod extrem de activ - este al doilea contributor intre statele membre, dupa Germania - la FRONTEX in Grecia si Italia, acolo unde presiunea este cea mai mare", a adaugat premierul, care se afla de joi intr-o vizita de doua zile la Paris, unde vineri seara va asista la meciul dintre Franta si Romania din deschiderea Campionatului European de fotbal.

Ciolos a evidentiat ca in primul rand trebuie facut astfel incat imigrantii ilegali sa fie impiedicati sa intre in Uniunea Europeana si, apoi, trebuie sa se tina cont si de capacitatea de primire de imigranti a statelor membre.

El a reamintit de altfel ca Romania a acceptat decizia Consiliului European privind introducerea de cote si este pe cale sa primeasca imigranti.

Intrebat despre refuzul unor tari membre de a accepta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, invocand probleme privind justitia, criminalitatea sau lupta impotriva coruptiei, Ciolos a afirmat ca "este vorba de putina ipocrizie in acest tip de discurs".

"Pentru a adera la Spatiul Schengen, exista cateva conditii care sunt clar prevazute in reglementarile europene, de la inceput. Asa a fost in cazul tuturor statelor - vechi sau noi membri (ai UE - n.r.). Sunt criterii pe care le-am aplicat pana in prezent. Iar Romania indeplineste de mai multi ani toate aceste criterii, inclusiv buna protectie a frontierelor", a subliniat el.

Ciolos a mai evidentiat eforturile depuse de Romania in privinta justitiei. "Felul in care coruptia este tratata in Romania este dat in prezent ca exemplu in mai multe parti din Europa", a spus el.

Premierul a precizat de asemenea ca decizia privind aderarea Romaniei la Schengen a devenit una politica, desi intrarea in spatiul european de libera circulatie "era in primul rand o chestiune tehnica, bazata pe criterii extrem de precise". "Este adevarat ca acest lucru ii deranjeaza putin pe romani, pentru ca exista impresia ca statele membre sunt tratate cu masuri diferite", a declarat el.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO