Ciobanul ale cărui oi amenință scutul antirachetă de la Deveselu cere 80.000 de lei să renunțe la stână
Oile noastre au devenit un inamic nebănuit pentru militarii americani de la Deveselu. În acest fel comentează presa internaţională războiul dintre un cioban din Olt şi scutul antirachetă.
Instituţiile statului încearcă de mai bine de trei ani să dărâme o stână aflată la 15 metri de teritoriul scutului, pe motiv că subminează securitatea obiectivului NATO. Deşi sunt blânde, oile declanşau senzorii de securitate şi provocau alarmarea militarilor. Stăpânul lor a cerut 80.000 de lei, ca să renunţe la teren şi la construcţie, dar statul român nu i-a dat banii, ci l-a chemat în judecată.
Ciobanul Dumitru Bleja a cumpărat o bucată de pământ în Stoenești, lângă Deveselu, în 2007. Un an mai târziu a construit acolo un saivan pentru 250 de oi. În acea vreme nu se ştia că acolo va fi construit scutul antirachetă. Odată cu ridicarea bazei militare, au apărut problemele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
MApN: "În anul 2014, Reprezentantul de rang înalt al SUA la Deveselu a comunicat, printr-o scrisoare oficială adresată părții române, despre existența saivanului de pe latura de Est a Bazei, clădire care subminează cerințele minime de securitate și este incompatibilă cu operarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice."
Oile intrau deseori în zona de acţiune a senzorilor de securitate şi declanşau sistemul de alertă, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii de la Agenţia France Press să comenteze:
"Unul dintre cele mai importante puncte strategice NATO ale armatei Satelor Unite se confruntă cu un duşman nebănuit: o turmă de oi."
Războiul dintre oier şi scutul de la Deveselu s-a blocat în mai multe procese, care au loc în judeţul Olt şi aici la Bucureşti, prin care se cere dărâmarea constuctiei. Nciunul dintre aceste procese nu rezolvă problema reală, cea a oilor care declanșau sistemele de securitate ale scutului. Chiar dacă adăpostul va fi demolat, proprietarul ar putea în continuare să pască oile pe teren.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că saivanul este ridicat ilegal, aşa că procesul se reia în Olt pentru dărâmarea lui. Ciobanul a cerut 80.000 de lei ca să renunţe la pământ şi la stână, dar oficialii preferă să se judece cu el.
Ion Militaru, avocat: "O soluţie mult mai elegantă era exproprierea. Guvernul are posibilitatea să expropriere în această situaţie, mai ales că este vorba despre un interes naţional. Chiar şi Consiliul local ar putea."
Între timp, oierul a mutat oile de lângă Scutul de la Deveselu, dar oricând se poate întoarce pe terenul său cu oi sau alte animale.