Ciobanul ale cărui oi amenință scutul antirachetă de la Deveselu cere 80.000 de lei să renunțe la stână

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Miercuri 17 Ianuarie 2018 18:38
Categorie: Stiri actuale

Oile noastre au devenit un inamic nebănuit pentru militarii americani de la Deveselu. În acest fel comentează presa internaţională războiul dintre un cioban din Olt şi scutul antirachetă.

Instituţiile statului încearcă de mai bine de trei ani să dărâme o stână aflată la 15 metri de teritoriul scutului, pe motiv că subminează securitatea obiectivului NATO. Deşi sunt blânde, oile declanşau senzorii de securitate şi provocau alarmarea militarilor. Stăpânul lor a cerut 80.000 de lei, ca să renunţe la teren şi la construcţie, dar statul român nu i-a dat banii, ci l-a chemat în judecată.

Ciobanul Dumitru Bleja a cumpărat o bucată de pământ în Stoenești, lângă Deveselu, în 2007. Un an mai târziu a construit acolo un saivan pentru 250 de oi. În acea vreme nu se ştia că acolo va fi construit scutul antirachetă. Odată cu ridicarea bazei militare, au apărut problemele.

MApN: "În anul 2014, Reprezentantul de rang înalt al SUA la Deveselu a comunicat, printr-o scrisoare oficială adresată părții române, despre existența saivanului de pe latura de Est a Bazei, clădire care subminează cerințele minime de securitate și este incompatibilă cu operarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice."

Oile intrau deseori în zona de acţiune a senzorilor de securitate şi declanşau sistemul de alertă, ceea ce i-a făcut pe jurnaliştii de la Agenţia France Press să comenteze:

"Unul dintre cele mai importante puncte strategice NATO ale armatei Satelor Unite se confruntă cu un duşman nebănuit: o turmă de oi."

Războiul dintre oier şi scutul de la Deveselu s-a blocat în mai multe procese, care au loc în judeţul Olt şi aici la Bucureşti, prin care se cere dărâmarea constuctiei. Nciunul dintre aceste procese nu rezolvă problema reală, cea a oilor care declanșau sistemele de securitate ale scutului. Chiar dacă adăpostul va fi demolat, proprietarul ar putea în continuare să pască oile pe teren.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că saivanul este ridicat ilegal, aşa că procesul se reia în Olt pentru dărâmarea lui. Ciobanul a cerut 80.000 de lei ca să renunţe la pământ şi la stână, dar oficialii preferă să se judece cu el.

Ion Militaru, avocat: "O soluţie mult mai elegantă era exproprierea. Guvernul are posibilitatea să expropriere în această situaţie, mai ales că este vorba despre un interes naţional. Chiar şi Consiliul local ar putea."

Între timp, oierul a mutat oile de lângă Scutul de la Deveselu, dar oricând se poate întoarce pe terenul său cu oi sau alte animale.

Scutul antirachetă de la Deveselu, ameninţat de oile unui caracalean.
Scutul antirachetă de la Deveselu, ameninţat de oile unui caracalean. "Crează interferenţe"
VIDEO PROTVPLUS.RO
tudorel toader
Tudorel Toader se va întâlni miercuri cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia
Incident la ”creșa groazei” din Iași. Cum s-a răzbunat un tată pe șefa creșei
Accident în Oradea: un taxi în care se aflau șoferul și o pasageră s-a răsturnat
O mamă a dispărut cu fiul ei de 3 ani într-o pădure din Brașov
Ce s-a întâmplat cu cei 3 travestiți care au tâlhărit un bărbat. Ce le ceruse victima
Deţinutul evadat de la Penitenciarul Tulcea a fost prins. E închis pentru tentativă de omor
Carmen Dan
Reacția ministrului Carmen Dan la acuzațiile lui Ioniță: ”E trist, își pune uniforma în cap”
Dragnea, ironizat de actori de comedie, în timpul piesei ”Mult zgomot pentru ... nimic”
Centura Bacăului, filmată cu drona. Când ar putea fi gata lucrările. VIDEO
Fostul şef al Poliţiei Române lansează acuzaţii grave la adresa ministrului Carmen Dan
Hoți de motorină opriți de poliție cu focuri de armă. Ce s-a descoperit despre ei
Spotlight, evenimentul de la care nu lipsesc „afaceriștii”. Încasări de mii de lei pe seară