Cine "ucide" natura pe zone intinse in Romania. "Criminalul raurilor", un individ condamnat penal, inca e in activitate
Cascade captate integral, rauri trase prin conducte, investitori care justifica orice lucrare cu acte si autoritati care bajbaie si paseaza raspunderea.
Asa arata tabloul rusinos al afacerilor cu microhidrocentrale in Romania. Pe raurile de munte e un dezastru, pe care vi-l prezentam pe larg, duminica, la Emisiunea "Romania Te Iubesc". Raurile afectate trebuie redate naturii, abuzurile trebuie oprite, pentru ca distrug ireversibil ecosisteme intregi: practic omoara natura pe zone intinse.
Orice dezvoltator pleaca de la o prezumtie de nevinovatie, atunci cand incepe o contructie. Conform avizarilor, poate folosi conducte mari si pe ele poate prelua un debit mare, stabilit, atentie, inainte sa se faca evaluarile de impact. Dupa ce microhidrocentrala e gata si produce curent, nu-ti ramane de facut decat sa speri ca raul si habitatul nu sunt distruse. La proiectele deja finalizate se vad insa efecte dramatice.
Prezumtie de nevinovatie au avut si investitorii de pe raurile Capra, Budasi Otic, din judetul ARges. Albiile acestor ape erau in plin santier acum 4 ani, iar autoritatile de la Mediu si cei din Apele Romane sustineau ca au toate avizele. Au oprit temporar investitia cei de la Garda de Mediu, cand echipa ProTV le-a prezentat imagini cu utilaje in albiile raurilor.
Silvian Ionescu era seful pe tara al Garzii de Mediu de la acea vreme si a ordonat prefectului sistarea unui proiect in valoare de 12 milioane de euro, facut cu fonduri europene.
Silvian Ionescu, vorbind la telefon: "Este absolut ilegal totul. Avizele sunt false, nu exista asa ceva. Eu stiu cine e in spate, dar nu se poate asa ceva. Eu le fac plangere penala la toti cei care au dat aceste autorizatii"
A vorbit cu prefectul de Arges, iar din discutie a reiesit ca sunt interese mari in jurul proiectului si de acea, pe plan local, nimeni nu deranja santierul.
La doua zile dupa decizia sefului Garzii de Mediu, am revenit pe santier, unde lucrarile erau in toi. Si l-am sunat pe Silvian Ionescu
Silvian Ionescu: "Nu ma trageti pe mine la raspundere. Eu va arat scris de la Apele Romane ce am primit ieri. Nu mai comentam. In clipa asta nu mai comentam noi doi."
Un profesor din Curtea de Arges, pasionat de pescuit sportiv, a fost cel care a vorbit in 2011 despre dezastrul de pe raurile din Arges.
Astazi, pe raurile din Arges unde au fost amenajate hidrocentrale, albiile sunt mai mult goale si unde gaseai cursuri repezi, chiar si in perioadele de santier, astazi abia mai vezi cate un firicel timip de apa, in sezonul ploios. Profesorul Ovidiu Mihut a ajuns si la Bruxelles la Comisia Europeana, fiind convocat sa vorbeasca despre abuzurile din zona. Spune ca dupa dezvaluirile facute, a primit multe amenintari.
Ovidiu Mihut: "E vorba de distrugerea unui intreg ecosistem. Pe aici era o balta mare, nu puteam sa o trec in iunie. Era plin de pastrav. Acum, e un drum forestier. Vegetatia oferea umbra pasarilor, apa. Era un peisaj idilic. Acum, e un peisaj selenar."
Cert este ca toti cei care au avut de a face cu proiectul au ajuns sa fie urmariti penal sau condamnati, in alte situatii fara legatura cu proiectele de pe rauri, aspect care te face sa te intrebi in ce conditii s-au derulat investitiile din Arges. Astfel, Valentin Visoiu, unul dintre actionarii firmei investitoare si constructor la proiect, a fost arestat si este cercetat pentru coruptie intr-un dosar care vizeaza Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor.
Procurorii DNA spun ca era un apropiat al lui Radu Pricop, si el cercetat pentru coruptie, si care este ginerele fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu, in functie la vremea avizarilor dubioase din Arges. In tabloul penal intra si Constantin Nicolescu, fost presedinte al Consiliului Judetean, institutie care a emis autorizatia de constructie pentru centrale, si care la randul sau a fost condamnat pentru coruptie.
Ovidiu Mihut: "De ce s-a intamplat acest lucru? Pentru ca autoritatile romane au permis."
Condamnat pentru coruptie a fost si evaluatorul de mediu, cel care a scris ca habitatele de pe rauri nu vor fi afectate.
"Sa spuna despre mine ca sunt criminalul raurilor...", a declarat acesta.
L-am contactat pe evaluatorul de mediu, care a fost condamnat doar cu suspendare si continua si in prezent sa faca studii pentru dezvoltatori interesati de microhidrocentrale.
"E gresit inteles fapturile ca siturile Natura 2000 sunt arii strict protejate. Nu sunt strict protejate. Nu inseamna ca sunt declarate si ne uitam la ele.", a mai adaugat acesta.
Duminica la "Romania Te Iubesc" va prezentam pe larg reactia autoritatilor locale si la nivel inalt, referitor la abuzurile de pe raurile secate de microhidrocentrale.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rares Nastase, Romania te iubesc, ecologic, microhidrocentrale,
Dată publicare:
08-10-2016 17:52