Cine sunt victimele avalanșei din Bucegi: „Un om atât de inteligent, cult şi bun”


Ultimul update: Luni 10 Decembrie 2018 20:00
Data publicarii: Luni 10 Decembrie 2018 16:34
Categorie: Stiri actuale

Avalanşa din Bucegi a ucis două persoane, anunţă salvamontiştii. Una dintre victime a fost localizată încă de duminică, dar trupul nu a putut fi recuperat din cauza întunericului şi riscului de avalanşă, aşa că misiunea a fost reluată dimineaţa.

Salvamontiştii care bănuiau că bărbatul nu a fost singur pe munte, au găsit luni o a doua victimă îngropată în zăpadă, în aceeaşi zonă.

La ora 7.00 dimineaţa, 10 salvamontişti au pornit la pas spre Valea Morarului. Au ajuns la bărbatul localizat încă de duminică, la aproximativ 2300 de metri altitudine. Au reuşit să îl scoate din prăpastie, dar după mai multe verificări au reuşit să găsească a doua victimă, îngropată jumătate de metru în zăpadă.

Două ore a durat până când salvatorii au reuşit să scoată de sub nămeţi victima. Ambele trupuri vor fi duse la cabana Diham. De acolo, vor fi preluate de serviciu de medicină legală. Una dintre victime se pare că era profesor de IT, dar iubea muntele şi cunoştea bine zona din Bucegi.

Pe reţelele sociale, foştii elevi au început să lase mesaje de condoleanţe.

„Dumnezeu să îl odihnească în pace! Un om atât de inteligent, cult şi bun! Păcat...Un profesor foarte bun, toţi colegii din grupa mea au toată admiraţia şi respectul."

„Cat de trist. Nu pot să cred. a fost de departe cel mai bun profesor şi un om excelent”, au scris oamenii.

Munţii de zăpadă s-au rostogolit pe Valea Morarului, aflată la o oră distanţă de Vârful Omu. Dumincă, câţiva montaniarzi au zărit un rucsac, apoi un trup inert. Oamenii au sunat la 112.

Salvamontist din Buşteni:Am văzut urme care duceau spre Valea Morarului și ne-am întrebat: „Ce caută ăștia pe aici?” Și erau două urme care plecau dinspre cabana Diham și alte două care veneau dinspre Poiana Costilei."

Unul dintre turiştii prinşi în avalanşă era un pasionat al muntelui şi lucra la o companie IT din Bucureşti. Ambii erau bine echipaţi şi aveau inclusiv corzi de alpinism. Şi totuşi locul este extrem de periculos. Riscul de avalanşă ar fi fost anunţat pe site-urile de profil în urmă cu o săptămână.

Cătălin Petrescu, salvamontist: „Când mergi pe munte, există diverse echipamente care îţi pot veni în ajutor: un dispozitiv de emitere-receptie pus pe corp, rucsac care se umflă şi te scoate la suprafaţă din avalanşă, dar cel mai sigur e să nu intri unde e pericol, poţi să te blochezi între pereţi, să te scufunzi în zăpadă.”

Urmele i-au făcut pe salvamontişti să creadă că bărbatul nu este singură victima, iar avalanşa a mai îngropat cel puţin încă o persoană. Lângă trupul găsit duminică a fost zărit şi rucsacul turistului şi o coardă folosită de alpinişti.

Chiar şi cu un echipament adecvat, zona rămâne una periculoasă, mai ales că nu este un traseu marcat, iar locul este cunoscut pentru avalanşele din trecut. Tot aici, în urmă cu câţiva ani, 5 persoane au murit şi alte două au fost grav rănite, după ce zăpada a luat-o la vale cu viteză. Cu toate acestea unii iubitori ai muntelui se aventurează pe Valea Morarului unde perisajul este aparte, spun ghizii montani.

Felicia Enache, formator ghizi montani: „E o vale de abrupt. Zonele astea de abrupt presupun pericol de avalanță mai ales în prima parte a iernii când zăpada nu este stabilă. Din cauza vântului, se formează bobițe care sunt ca nişte biluţe şi alunecă unele peste altele, nu mai au forma aceea care să le ofere stabilitate, să se îmbine unele cu altele straturile.”

Salvamontiştii fac apel către turişti, chiar şi experimentaţi, să nu se abată de la traseele marcate şi să respecte recomandările de sezon.

Cătălin Petrescu, salvamontist:Când vorbim de trasee nemarcate, vorbim de o grămadă de pericole incluzând avalanșele, faptul că ei se pot rătăci foarte uşor, faptul că la un moment dat pot rămâne blocaţi între pereţi de stâncă. De multe ori, zăpada pleacă din cauza propriei greutăţi, nu se mai poate susţine şi atunci alunecă la vale. Putem întâmpina diferite niveluri de adâncime ale zăpezilor, pe o distanţă foarte mică diferenţele de adâncime a zăpezii să fie foarte mari. În unele zone, să te afunzi până la glrezne şi în alte zone să te afunzi mult mai mult.”

Operaţiunea de recuperare a celor două trupuri fără viaţă a durat mai bine de 10 ore. În zona este şi acum risc de avalanşă, anunţă salvatorii.

Nu se ştie deocamdată dacă victimele au provocat avalanşa. În trecut, 5 persoane au murit şi alte două au fost grav rănite în acelaşi loc.

Felicia Enache, formator ghizi montani:E o zonă destul de renumită pentru schiul în afara pârtiei şi oamenii se bazează acum şi pe tehnică. Avalanşa este un pericol care trebuie preîntâmpinat, nu intri acolo în speranţa că te va găsi cineva. Dacă te afunzi foarte mult în zăpadă, e semn că e proaspătă sau e topită din cauza căldurii şi pericolul de avalanşă e foarte mare."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO