Cine raspunde pentru barbatul mort la un concurs de mancat carnati. Medicii spun ca putea fi salvat
Moartea barbatului din Buzau care a sfarsit inecat la un concurs de mancat carnati, putea fi evitata daca erau respectate regulile elementare de prim ajutor.
O spun medicii de la ambulanta, care au fost chemati sa salveze victima cand era deja prea tarziu. In zona nu exista niciun echipaj de salvare - asa cum se intampla la astfel de concursuri, iar politistii cauta vinovatii.
Imaginile surprinse imediat ce barbatul s-a inecat arata ca niciunul dintre cei prezenti nu a actionat corect. Oamenii stropesc victima cu apa si o trag de maini. Medicii spun ca i s-au blocat caile respiratorii, moment in care trebuia aplicata metoda Heimlich.
Practic, in prima faza trebuie sa ne pozitionam in spatele victimei. Apoi ii departam picioarele si ii rezemam trupul de al nostru. Cautam apoi jumtatea distantei dintre cosul pieptului si ombilic, iar acolo presam puternic cu pumnul. Facem aceasta miscare de stoarcere pana cand victima elimina corpul strain.
Barbatul ar fi avut poate o sansa si daca in zona s-ar fi aflat un echipaj de la ambulanta. In legea privind reforma sanatatii se spune ca autoritatile locale pot aproba desfasurarea unor manifestari - cum a fost Festivalul carnatilor de Plescoi - doar daca organizatorul are asigurata asistenta medicala de urgenta.
Daca organizatorii concursului vor fi gasiti vinovati de moartea barbatului, sanctiunile pot ajunge pana la cativa ani de inchisoare.