Cine plateste pentru trecatorii raniti de bucatile desprinse din cladiri nerenovate. O noua lege prevede sanctiuni dure
Au aparut noi reglementari impotriva celor care isi neglijeaza casele si pun astfel in pericol viata trecatorilor. Nu sunt putine cazurile in care oamenii au fost grav raniti sau chiar omorati de bucati desprinse din fatade nerenovate.
Noua lege fiscala permite ca proprietarii care nu isi ingrijesc locuintele sa fie sanctionati, prin majorarea impozitului cu pana la 500 la suta. Cateva primarii au si inceput sa aplice prevederea.
Cateva familii din Brasov traiesc cu groaza de cativa ani. Complexul rezidential care urma sa se construiasca langa cartierul lor a fost abandonat de ani de zile. La fiecare vant mai puternic se prind bucati intregi din constructie care cad peste casele lor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Locatar: "Dimineata ne-am trezit cu o bubuitura si cand am iesit am vazut acesta placa jos si sunt multe alte placi si dupa gard, si prin spate."
Locatar: "Aici a cazut o placa, in spate a cazut alta placa, pe camp, numai placi, deci e pericol. Primaria nu-i ia, disciplina in constructii nu-i ia, polititia nu-i, ia desi sunt copii care stau pe strada astam pe strada noi circulam, sunt copii care circula."
Primaria a notificat de cateva ori firma de insolventa care se ocupa de cartierul abandonat dar fara rezultat. Tocmai din acest motiv Consiliul Local vrea sa-i amendeze pe toti cei care sunt proprietari de cladiri sau terenuri abandonate in singurul mod posibil: marindu-le impozitele cu 200%.
Primaria Cluj-Napoca a trecut la masuri si mai drastice dupa ce, in urma cu cateva luni, o tanara de 27 de ani a fost grav ranita de o bucata de tencuiala.
Oana Buzatu purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca: "Municipalitatea, impreuna cu ISU si Comisia pentru Protectia Monumentelor, face interventii de a asigura ca bucatile care sunt deja desprinse si risca sa cada pe domeniul public si sa puna in pericol viata trecatorilor sunt luate voluntar si nu sunt lasate la voia intamplarii."
Insa interventiile asupra decoratiunilor si fatadelor la mai bine de 50 de cladiri istorice au starnit in mod evident controverse.
Erno Francsali, membru ONG: "Primaria, fara a intreba pe specialisti sau pe organizatii civice, a inceput distrugerea mai multor fatade a cladirilor istorice din Cluj. Demolarea fatadelor s-a inceput fara specialisti si sper ca va fi oprita."
La Timisoara, autoritatile au creat un regulament strict de incadrare a cladirilor si terenurilor neingrijite. Practic in acest an, inspectorii vor verifica toate imobilele din oras.
Majorarea de taxa se face individual, pentru fiecare cladire in parte, in urma unei noi hotarari de consiliu local.
Sorin Ciurariu, director Directia de Urbanism, primaria Timisoara: "Consiliul Local Timisoara a hotarat ca aceasta majorare sa se faca procentual. 300 la suta, 400 la suta, 500 la suta."
Autoritatile spera ca in acest mod vor reusi sa ii determine pe toti proprietarii sa isi repare cladirile si sa imbunatateasca astfel si imaginea oraselor.
Sursa: Pro TV
Etichete: cladiri, amenzi, primari, pericole, fatade,
Dată publicare:
12-01-2016 18:53