Cine este judecătoarea cu „1.000 de lei în cont” care a întrebat dacă unul dintre tinerii morți la 2 Mai este în sală
Durere și indignare, joi, la primul termen de judecată în procesul lui Vlad Pascu, tânărul care, vara trecută, aflat sub influența substanțelor interzise, a intrat cu mașina într-un grup de studenți și a ucis doi dintre ei.
În timp ce făcea prezența, judecătoarea a strigat numele uneia dintre victime fără să își dea seama că tânărul nu mai este printre noi. A fost picătura care a umplut paharul pentru familiile îndoliate. Vlad Pascu a participat la primul termen de judecată prin videoconferință.
Ioana Ancuța Popoviciu este magistrat la Judecătoria Mangalia din martie 2022. Anul trecut, în luna mai, judecătoarea a fost sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență”, potrivit presei locale.
Respinge acțiunea disciplinară formulată de Inspectia Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana-Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Mangalia pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit. g) teza I și art.271 lit.l) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor
Articolul 271
► litera g) nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile;
► litera s) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.
Articolul 272
Alin. 2: Există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual.
Ce avere are judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu
La capitolul avere, judecătoarea a declarat oficial că deține un teren de 338 de metri pătrați, în intravilan, în Beiuș, Bihor, care i-a fost donat în 2007, o casă de locuit de 68 de metri pătrați în Bihor, care i-a fost donată în 2007 și două apartamente de 48 de metri pătrați în Mangalia, dintre care unul cumpărat direct și altul prin credit ipotecar, după cum scrie în declarația de avere pe care a depus-o în mod oficial în iunie anul trecut, document public și ușor accesibil.
Declarația nu este completată la secțiunile „autovehicul” și nici la „bijuterii, obiecte de artă și de cult...” care depășesc, însumat, valoarea de 5.000 de euro.
De remarcat că, oficial, judecătoarea are un singur cont bancar în care soldul la zi era de 1.000 de lei la data depunerii, adică mai puțin de 10% din salariul ei lunar.
În declarația de avere sunt trecute patru credite, cu o valoare totală de peste 551.000 de lei, cu perioade de rambursare între 2026 și 2047.
La capitolul salarii, suma totală declarată, anuală, este de 28.738 de lei ca judecător la Judecătoria Ineu, 109.554 lei ca judecător la Judecătoria Mangalia la care se adaugă două diferențe salariale a câte 16.726 de lei, respectiv 1.615 lei. În total reiese un venit lunar mediu de 13.052 de lei, echivalentul a circa trei salarii medii nete pe economie.
Ce l-a întrebat judecătoarea pe tatăl uneia dintre victime
Vlad Pascu era așteptat în fața magistraților de la Judecătoria Mangalia, dimineață, la prima oră. Aici ar fi trebuit să se judece primul termen în procesul teribilului accident de vara trecută, în urma căruia și-au pierdut viața doi tineri, și alți trei au fost răniți.
Simultan, la Tribunalul din Constanța, magistrații judecau contestația lui Vlad Pascu la măsura arestului preventiv. Câteva ore mai târziu, tânărul de 20 de ani s-a prezentat online la primul termen de judecată de la Judecătoria Mangalia.
Viorica Dragomir, mama Robertei: „Da, aș fi vrut să văd cum arată cel care ne-a omorât copilul”.
Cătălin Dragomir, tatăl Robertei: „E autorul principal la tot, acest proces va fi un fiasco”.
Ședința de judecată a fost publică și s-a încheiat în mai puțin de 20 de minute. În timp ce făcea prezența, judecătoarea Ioana Ancuța Popoviciu a strigat numele lui Sebi Olariu, unul dintre tinerii uciși în accident. Momentul a strârnit revoltă în sala de judecată.
Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian: „V-am spus că Judecătoria Mangalia nu este... Când mi-a spus că băiatul meu e în sală. N-am văzut în viața mea un asemenea judecător. Furie”.
Viorica Dragomir, mama Robertei: „Din moment ce întrebi de victimă, întrebi dacă este prezentă în sală, nu cred că poți să faci o astfel de greșeală”.
Avocații, dar și familiile victimelor o acuză pe judecătoare de lipsă de profesionalism, dar și de o atitudine zeflemitoare pe care a afișat-o în sala de judecată.
Valentin Olariu, tatăl lui Sebastian: „Judecătoarea a intrat pur și simplu în sală, mesteca gumă...”.
Cătălin Dragomir, tatăl Robertei: „Vine și molfăie gumă de mestecat, da, asta e la 12 jumate, da? Eu m-am trezit la trei jumate ca să fiu aici”.
Anul trecut, aceeași judecătoare a fost sancționată disciplinar de Consiliul Superior al Magistraturii pentru ,,exercitarea funcției cu gravă neglijență”.
Procesul se reia pe 14 martie.
Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe, și părăsirea locului accidentului.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: accident, proces, 2 Mai, judecatoare,
Dată publicare:
22-02-2024 16:39