Cine este Mihai Fifor, desemnat de președintele Iohannis premier interimar


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 16 Ianuarie 2018 12:43
Categorie: Stiri Politice

Mihai Viorel Fifor, în vârstă de 47 de ani, a fost desemnat premier interimar de președintele Klaus Iohannis. Fifor a fost ministru al Apărării și al Economiei.

De asemenea, în Parlament, în 2017, a condus Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, comisia de Transporturi. În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana. 

Fifor a fost senator de Dolj în legislatura 2016-2017.

Absolvent de filosofie și cu doctorat în antropologie socială, el a fost refuzat de președintele Iohannis în 2015, când premierul de atunci Victor Ponta l-a propus că ministru al Transporturilor.

El a absolvit în 2009 cursul „Securitate și bună guvernare" la Colegiul Național de Apărare, precum și Colegiul Național de Afaceri Interne, potrivit Mediafax. Totodată, Mihai Fifor a obținut o diplomă de masterat în Managementul Afacerii Publice la SNSPA (2007)/

Fifor şi-a început cariera în anul 1994, fiind cercetător ştiinţific principal la Institutul de Cercetări socio-umane „C.S. Nicolăescu-Plopşor" din Craiova, unde a lucrat până în 2001.

Între 2001 și 2005, a condus Centrul judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din judeţul Dolj. După aceea, timp de patru ani, a fost manager al Muzeului Olteniei din Craiova.

În anul 2009, Fifor a fost numit secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), unde a lucrat până în 2012, când a devenit secretar de stat la MAI (în guvernarea Victor Ponta), pe care a deţinut-o până la alegerile din decembrie.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, actualizată la începutul lunii iunie 2017, singurul bun pe care îl deţine Fifor este o casă de locuit în Işalniţa (Dolj), cu o suprafaţă de 150 metri pătraţi, pe care a cumpărat-o în anul 2005.

Pe de altă parte, figurează cu un credit ipotecar din anul 2006, în valoare de 17.170 de euro, scadent în anul 2031. Fifor a obţinut anul trecut venituri de 59.628 lei din activitatea de senator şi 799 lei de la Universitatea din Craiova.

El a fost audiat ca martor, în martie 2017, la Parchetul General, în dosarul în care Gabriela FIrea îl acuză pe fostul președinte Traian Băsescu de șantaj.

Premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia, luni, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a durat mai bine de cinci ore. 60 dintre cei care au participat la întâlnire au votat să îi fie retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, patru au fost împotrivă şi patru s-au abţinut.

Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit, marți la ora 11.00, în ședință, pentru a decide o nouă propuenere pe care să i-o înainteze președintelui.

Liviu Dragnea, președinte PSD, a precizat luni seara: „Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier, ci încă zece cazuri şi le-am spus colegilor mei astăzi că nu vor face nicio propunere. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere.” 

VIDEO PROTVPLUS.RO