Cine este Cristian Popescu Piedone, condamnat definitiv în dosarul Colectiv

Ultima actualizare: 12-05-2022 14:52
piedone
StirilePROTV

Răniții și rudele celor care au murit în urma incendiului din Clubul Colectiv au aflat astăzi decizia finală a judecătorilor Curții de Apel București. Astfel, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat la 4 ani de închisoare.

Pedeapsa sa a fost redusă, după ce judecătorii i-au schimbat încadrarea juridică.

În prima instanță, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Cristian Popescu Piedone este în prezent primarul Sectorului 5, dar aceasta nu este prima dată când el ocupă scaunul de edil. Din 2008, a fost primar al Sectorului 4, de unde a demisionat în 2015, în urma incendiului din Colectiv.

Cine i-a pus porecla de Piedone

Cristian Popescu a ajuns să fie numit Piedone după celebrul personaj din producția cu același nume.

“Eram asimilat cu celebrul Bud Spencer. Aveam și undeva la 218 kilograme. Acum, mai puțin cu 118 kilograme. Eram Piedone. Îi mulțumesc nașului meu, de nume, Șerban Huidu, care m-a numit astfel la ‘Cronica cârcotașilor’, apoi Camelia Stan în ziarul Libertatea. Ajunsesem cunoscut după acest nume: fiul meu era la școală Piedonel, fiica mea, Piedonița, soția era doamna Piedone”, a spus edilul într-o emisiune de la Kanal D.

Ce avere are Cristian Popescu Piedone

Primarul Sectorului 5 deține, conform declarației de avere din 2020, patru terenuri intravilane în Bragadiru, obținute prin contract de vânzare cumpărare în 2008 și 2009 și o casă de locuit de 73 de metri pătrați în București (Ilfov), dobândită în anul 2003 prin moștenire. Primarul deține acea casă în coproprietate, alături de o altă persoană.

În privința mașinilor, Popescu Piedone are cinci automobile: un Mercedes din 1996, un Oldmobile din 1959 și trei Cadillac, din 1968, 1973 și 1974, toate fiind dobândite prin cumpărare.

În această declarație, primarul nu a completat secțiunea bunurilor de tipul bijuteiilor și obiectelor de artă. În declarația de avere din 2016, edilul trecuse că era moștenitorul bijuteriilor familiei și că deținea colecții de obiecte vechi, ceasuri și timbre, valoarea fiind de peste 15.000 de euro.

Sentința definitivă în dosarul Colectiv a fost amânată pentru 12 mai de Curtea de Apel București

Piedone este inculpat în dosarul Colectiv, a cărui sentință defintivă a fost amânată până pe 12 mai. Procesul Colectiv se află în faza de apel. Pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone la opt ani şi șase luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În 2015, promitea că iese din politică definitiv: ”Aici se încheie cariera mea politică. Mă retrag”

Asta spunea actualul primar al Sectorului 5 după incendiul din clubul Colectiv.

”Eu nu am să mai fiu nici primarul Piedone, nici politicianul Piedone. Am să fiu omul Cristian Popescu. Și sper să mă ajute Dumnezeu să fiu cea mai bună versiune a acelui om”, spunea Popescu Piedone pe 30 noiembrie 2015, la exact o lună de la cumplita tragedie din Clubul Colectiv, soldată în total cu peste 60 de morți.

Dar după câțiva ani, Cristian Popescu s-a răzgândit.

"Ai grija sa nu te frigi la vot!"

Așa că în 2020, a candidat pentru funcția de primar al Sectorului 5 pe care a și câștigat-o. În timpul campaniei, actualul primar a șocat cu sloganul folosit: "Ai grija sa nu te frigi la vot!", în condițiile în care este condamnat în dosarul Colectiv.

În unele reportaje din campanie, Piedone, atunci candidat la primăria Sectorului 5, împărțea oamenilor mănuși de bucătărie pe care scria "Ai grijă pe cine votezi să nu te frigi" și le transmitea “Aveți grijă pe cine votați să nu vă frigeți și de data asta".

Piedone, pe TikTok

Primarul Cristian Popescu Piedone folosește foarte mult rețelele sociale, pe TikTok având și videouri virale. 

Pe TikTok, edilul are peste 284.000 de urmăritori și peste 3,5 milioane de aprecieri.

"A fi mare, nu-i mirare. A fi om, e lucru mare. Cu respect, primarul Piedone", este mesajul transmis de edil pe contul său de TikTok.

Ce alte dosare mai are Piedone 

Pe 29 aprilie, primarul a fost luat de pe Aeroportul Henri Coandă și dus la sediul Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorii DNA au anunțat atunci că edilul este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în legătură cu salubrizarea sectorului. La sediul DNA, Piedone a spus că denunţătorul în noul dosar este fostul primar al Sectorului 5, Daniel Florea. 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO