Cine a gresit in cazul bebelusului care a suferit arsuri grave, dupa ce i s-a montat gresit o branula. Concluziile anchetei
Au aparut primele concluzii in ancheta in cazul bebelusului de noua luni si jumatate din Alba Iulia care a suferit arsuri la mana dreapta, dupa ce i-ar fi fost montata gresit o branula cand a ajuns la Urgente cu febra si convulsii.
Vineri, comisia de la Spitalul de Urgenta din Alba a stabilit ca vinovati sunt atat asistentul care a preluat copilul, cat si medicii si asistentele care ulterior l-au tratat.
Bebelusul a ajuns in 26 septembrie la Spitalul de Urgente din Alba Iulia cu febra mare si convulsii si aici i s-a montat o branula. Nu se stie exact ce s-a intamplat: cert e ca bebelusul a fost adus la Cluj, cu necroza.
Investigatia a aratat ca asistentul care i-a montat copilului branula nu a anuntat medicul ca s-au ivit probleme. Apoi, baietelul a ajuns la Sectia de Pediatrie, unde a mai ramas 3 zile, timp in care a fost tratat. Comisia de ancheta a stabilit ca toate aceste manevre nu au fost consemnate, asa ca tot personalul medical - primul asistent, cateva colege ale lui si medicii - este interogat.
Mai mult, copilul ar fi trebuit trimis la Cluj cu o ambulanta, insa parintii au fost lasati sa se descurce pe cont propriu. Pana acum nu s-au dat sanctiuni, insa vinovatii risca de la mustrare pana la penalizari din salariu.
Superiorii cadrelor medicale implicate in cazul bebelusului in varsta de 9 luni au aflat despre caz din presa. S-au autosesizat si au inceput o ancheta. Vineri au venit si primele concluzii.
Nicoleta Cosarca, manager Spitalul Judetean de Urgenta Alba: "Asistentul medical care a preluat copilul si a initiat abordul venos in momentul cand a vazut ca se intampla ceva avea obligatia, conform procedurii, sa raporteze medicului curant. In Pediatrie se consemneaza ca s-a intamplat acest incident fara a acorda o atentie cuvenita intamplarii."
Bebelusul s-a ales cu arsuri dupa montarea branulei care au necesitat tratament de specialitate, insa comisia a stabilit ca nu s-au respectat procedurile la Spitalul din Alba Iulia.
Dan Crainic, director medical Spitalul Judetean de Urgenta Alba: "S-a montat o branula, un cateter in mana dreapta si s-au administrat pe acest cateter bicarbonat de sodiu, algocalmin. A ajuns pe sectia de pediatrie, unde s-a constatat ca bratul, partea dorsala a mainii si antebratul erau tumefiate, dar nu avea branula. A fost din nou consultat de medicul de specialitate, care i-a recomandat pansamente si tratamente."
Insa, dupa trei zile de spitalizare, starea bebelusului era tot mai proasta. Copilul avea dureri cumplite, spune mama lui.
Cu toate acestea, medicii au decis externarea copilului, pe motiv ca nu mai avea febra. Era clar insa ca mana nu ii era vindecata.
Mai mult, bebelusul ar fi trebuit transportat la Spitalul din Cluj cu o ambulanta, dar acest lucru nu s-a intamplat. Parintii au fost nevoiti sa se descurce singuri si l-au dus cu masina.
Nicoleta Cosarca, manager Spitalul Judetean de Urgenta Alba:
"Nu s-a respectat procedura de raportare a incidentului, consulturile acordate, nu au fost consemnate in foaia de obervatie, iar copilul iese in stare ameliorata in loc sa fie transferat catre unitatea care putea sa rezolva unde noi am fost depasiti prin competenta."
In cele din urma, copilasul a fost operat la mana la Spitalul din Cluj, iar starea lui este acum buna. In acest caz s-a autosesizat si Colegiul Mmedicilor care va face propria ancheta. Deocamdata aduna toate documentele, inclusiv imagini de pe camerele de supraveghere din spital, pentru a vedea clar cine si cum a gresit.