Marturiile femeilor agresate de un schizofrenic in centrul Brailei. Camerele au surprins momentul unuia dintre atacuri
Intr-o tara indiferenta la situatia celor care sufera de boli psihice, pacientii, odata externati, se transforma in pericol public. Dovada ca in centrul orasului Braila, un barbat de 36 de ani, schizofrenic, a atacat la intamplare cinci femei nevinovate.
Le-a lovit cu putere si a fugit. Politistii l-au oprit si l-au dus la spital, inainte sa omoare pe cineva. Dar cazul lui si al altora ca el sunt foarte grave. Spitalele nu-i pot gazdui pe acesti bolnavi, timp indelungat, iar centrele de recuperare mintala sunt extrem de putine deoarece statul nu are bani pentru asa ceva.
Camerele de supraveghere ale politiei locale din Braila au surprins momentul in care individul periculos o loveste pe una dintre victime. Asteapta ca femeia sa treaca pe langa el si, dintr-odata, se intoarce si ii da cu pumnii. Un taximetrist opreste si incearca sa intervina, dar agresorul fuge.
Victima: "Am auzit pasi dupa mine si a dat cu pumnul, cu capul, cu parul, nu stiu. Nici nu i-am vazut fata, mi-a dat sangele pe nas si m-a salvat lumea."
Bolnavul a mers pe strada si a atacat la intamplare femeile care i-au iesit in cale. Patru dintre ele au ajuns la spital cu rani grave in zona fetei.
Una dintre femeile pe care individul de 36 de ani le-a atacat este asistenta la spitalul de psihiatrie. Cand a vazut-o, a tabarat pe ea cu pumnii si picioarele.
La 3 ore dupa atac, politistii au reusit sa il prinda pe individ si l-au dus la spitalul de psihiatrie din Braila, acolo unde medicii il cunosc bine. Diagnosticat cu schizofrenie, a fost internat de 21 de ori in ultimii doi ani.
Florentin Craciun, manager Spitalul de Psihiatrie Braila: "E un tip violent, din ce cunosc medicii nostri, avand in vedere ca e sub tratament de ani de zile. Ultima internare a fost pe fondul spargerii unor parbrize de masini."
Medicii spun ca acesti bolnavi pot suferi un episod violent daca nu isi mai iau medicamentele ori consuma alcool. Autoritatile ar trebui sa faca mai mult pentru acesti pacienti. Internati de urgenta in timpul unei crize, ei nu pot ramane la nesfarsit in spital si sunt externati.
Cornelia Apostol, director de ingrijiri, Spitalul de Psihiatrie Braila: "Dupa aceea daca e violent ar trebui sa exista o institutie in care sa fie permanent supravegheat, dar acestea nu prea exista."
Asa ca bolnavii sunt trimisi acasa cu tratament si lasati in grija rudelor, asa cum s-a intamplat si cu individul din Braila. Dar ei ar trebui verificati constant de echipe formate din psihologi si psihiatri, dar la noi sunt prea putini specialisti.
Serban Turliuc, Institutul de Psihiatrie Socola: "Sa vegheze la continuitatea tratamentului pentru ca vorbim de suferinte cu perioade foarte lungi de evolutie in care pret de cateva zile lipsa tratamentului poate duce la un dezechilibru, lucru care pentru pacienti sau pentru altii poate fi fatal."
De asemenea, in Romania exista cateva centre de sanatate mintala unde bolnavii sunt consiliati si supravegheati. Normele europene spun ca ar trebuie sa fie unul la 100 de mii de persoane.
Sursa: Pro TV
Etichete: agresiune, pacienti, violente, boli psihice,
Dată publicare:
02-02-2016 12:26