Chef Scarlatescu, in actiune. Vezi reteta lui pentru un jambon delicios si nelipsitele sarmale

×
Codul embed a fost copiat

Cu 150 de sarmale si un jambon urias, de 15 kilograme, orice gospodina ar putea cuceri inima invitatilor si titlul de regina a bucatariei.

Dupa ce duminica, maestrul Catalin Scarlatescu a dezvaluit tuturor viziunea sa asupra carnatilor proaspeti de porc, luni avem proba finala: fripturi la cuptor si delicii in foi de varza. Sa fie Craciun! Sa fie belsug!

O pulpa intreaga de porc. De preferat, Ghita sa fie de rasa nobila, de carne.

Mai simplu de atat nu se poate. Pulpa e aruncata in tava, cu apa pana la jumatate, apoi e dusa in cuptorul gigantic cu care lucreaza de obicei chef Scarlatescu. Expertul spune totusi ca ar incapea si intr-un aragaz casnic. Dar, in acest caz, purcelul trebuie totusi descaltat.

Dupa 7 ore, se arunca in tava o mana de sare grunjoasa si cateva capatani de usturoi, taiate pe jumatate. Dupa 14 ore, publicul este deja in delir, bucataria miroase dumnezeieste, iar papilele cer satisfactie.

Citește și
mancare Craciun
5% din romani renunta la porc pentru masa de Craciun si aleg bunatatile din carne usoara

Pana atunci, umplem timpul cu sarmalele cu carne, orez si ceapa. Carnea grasa tocata si ceapa sotata trebuie intai tocate. Apoi, in compozitie intra piper, boia dulce, cimbru si sare mare.

Nu uitati de orez. La 10 kilograme de carne, unul de orez. In timp ce umplutura se odihneste, patul de varza murata din tava se stropeste cu suc de rosii. Tot aici se ascund un saculet de piper boabe si o mana de foi de dafin. In tava ar trebui sa incapa cam 130 de sarmale.

Sarmalele trebuie impletite, nu impaturite. Termenul pare corect, pentru ca sa mesteresti la sarmale e la fel de greu pentru unii ca si crosetatul.

In fine, dupa 3-4 ore la foc mediu si mic, sarmalutele sunt rumene si imbietoare.

Garnitura se face, obligatoriu, din malai grisat si este asigurata de Nicu, zis "Doctorul in mamaliga". Se pun 5 litri de apa, un kilogram de malai, un pumn de sare si o jumatate de pachet de unt. Se devoreaza, evident, cat si sarmalele si terciul aburesc inca. Dar nu doar atunci. Catalin Scarlatescu e fanul sarmalelor reci.

Craciunul vine peste cateva ore. Indestulat pentru cine stie sa-l faca astfel si are cu ce. Nu uitati totusi ca, dincolo de festinul pe care il pregatim pentru trup, exista si altfel de satisfactii.

Catalin Scarlatescu: Am invatat sa fac mancare de la bunica, mancare de Craciun si am mai invatat cate ceva. Daca faceti mancare multa cum facem noi, dati si la cei care nu au. Ajutati-i si pe ei. La multi ani, Craciun fericit!

 

Incearca doua retete delicioase de pe foodstory.ro: tiramisu cu mascarpone si prajitura cu ciocolata

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Chef Scarlatescu va arata cum sa treceti
Chef Scarlatescu va arata cum sa treceti "proba de foc" a sarbatorilor: prepararea carnatilor

Pentru multe gospodine, carnatii reprezinta proba de foc a bucatelor de sarbatori. Cei care nu se pricep sunt invitati sa ia aminte la materialul urmator. Masterchef Catalin Scarlatescu pregateste o reteta savuroasa, asa cum a invatat-o de la bunica lui.

5% din romani renunta la porc pentru masa de Craciun si aleg bunatatile din carne usoara
5% din romani renunta la porc pentru masa de Craciun si aleg bunatatile din carne usoara

Fie ca vor sa intre in 2013 cu acelasi numar de kilograme, sau pur si simplu pentru ca au adoptat un alt stil de viata, 5 la suta dintre romani nu vor petrece Craciunul cu toba, carnati, caltabosi, slanina afumata si ceapa rosie sparta cu pumnul.

Magazinele, asediate inainte de sarbatori. Ce cumpara romanii si cati bani scot din buzunar
Magazinele, asediate inainte de sarbatori. Ce cumpara romanii si cati bani scot din buzunar

Romanii au asediat magazinele, de parca ar fi venit cu adevarat sfarsitul lumii si nu sarbatorile. In frenezia generala, se cumpara orice, de la frigidere si televizoare, pana la haine, jucarii, cosmetice si, evident, mancare.

Recomandări
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche
Armata Română în alertă, după ce a detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche

Ministerul Apărării a anunţat, joi seara, că radarele Armatei au detectat un ”semnal de ţintă aeriană de mici dimensiuni” la 15 kilometri de Chilia Veche.

Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei
Noi detalii în cazul prăbușirii avionului în Kazahstan. Rușii ar fi confundat aparatul cu o dronă a Ucrainei

Avionul companiei din Azerbaidjan, prăbușit în Kazahstan, a fost cel mai probabil, lovit de o rachetă sol-aer a unui sistem rusesc Panțir, care l-ar fi confundat cu o dronă ucraineană.

Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor
Facturile Nordis, prezentate de Marcel Ciolacu, prezintă mai multe semne de întrebare cu privire la veridicitatea lor

Marcel Ciolacu s-a ținut de cuvânt și a postat pe TikTok documente care, spune el, ar fi dovada că a plătit din banii personali zborurile la Nisa și Madrid.