Chef Scarlatescu, in actiune. Vezi reteta lui pentru un jambon delicios si nelipsitele sarmale
Cu 150 de sarmale si un jambon urias, de 15 kilograme, orice gospodina ar putea cuceri inima invitatilor si titlul de regina a bucatariei.
Dupa ce duminica, maestrul Catalin Scarlatescu a dezvaluit tuturor viziunea sa asupra carnatilor proaspeti de porc, luni avem proba finala: fripturi la cuptor si delicii in foi de varza. Sa fie Craciun! Sa fie belsug!
O pulpa intreaga de porc. De preferat, Ghita sa fie de rasa nobila, de carne.
Mai simplu de atat nu se poate. Pulpa e aruncata in tava, cu apa pana la jumatate, apoi e dusa in cuptorul gigantic cu care lucreaza de obicei chef Scarlatescu. Expertul spune totusi ca ar incapea si intr-un aragaz casnic. Dar, in acest caz, purcelul trebuie totusi descaltat.
Dupa 7 ore, se arunca in tava o mana de sare grunjoasa si cateva capatani de usturoi, taiate pe jumatate. Dupa 14 ore, publicul este deja in delir, bucataria miroase dumnezeieste, iar papilele cer satisfactie.
Pana atunci, umplem timpul cu sarmalele cu carne, orez si ceapa. Carnea grasa tocata si ceapa sotata trebuie intai tocate. Apoi, in compozitie intra piper, boia dulce, cimbru si sare mare.
Nu uitati de orez. La 10 kilograme de carne, unul de orez. In timp ce umplutura se odihneste, patul de varza murata din tava se stropeste cu suc de rosii. Tot aici se ascund un saculet de piper boabe si o mana de foi de dafin. In tava ar trebui sa incapa cam 130 de sarmale.
Sarmalele trebuie impletite, nu impaturite. Termenul pare corect, pentru ca sa mesteresti la sarmale e la fel de greu pentru unii ca si crosetatul.
In fine, dupa 3-4 ore la foc mediu si mic, sarmalutele sunt rumene si imbietoare.
Garnitura se face, obligatoriu, din malai grisat si este asigurata de Nicu, zis "Doctorul in mamaliga". Se pun 5 litri de apa, un kilogram de malai, un pumn de sare si o jumatate de pachet de unt. Se devoreaza, evident, cat si sarmalele si terciul aburesc inca. Dar nu doar atunci. Catalin Scarlatescu e fanul sarmalelor reci.
Craciunul vine peste cateva ore. Indestulat pentru cine stie sa-l faca astfel si are cu ce. Nu uitati totusi ca, dincolo de festinul pe care il pregatim pentru trup, exista si altfel de satisfactii.
Catalin Scarlatescu: Am invatat sa fac mancare de la bunica, mancare de Craciun si am mai invatat cate ceva. Daca faceti mancare multa cum facem noi, dati si la cei care nu au. Ajutati-i si pe ei. La multi ani, Craciun fericit!
Incearca doua retete delicioase de pe foodstory.ro: tiramisu cu mascarpone si prajitura cu ciocolata