5% din romani renunta la porc pentru masa de Craciun si aleg bunatatile din carne usoara
Fie ca vor sa intre in 2013 cu acelasi numar de kilograme, sau pur si simplu pentru ca au adoptat un alt stil de viata, 5 la suta dintre romani nu vor petrece Craciunul cu toba, carnati, caltabosi, slanina afumata si ceapa rosie sparta cu pumnul.
Alternativa sunt bunatatile de sarbatoare din carne usoara: antricot de vitel, iepure, curcan sau vanat. Dar si hrana vie, gatita la rece, din nuci, germeni, legume si fructe.
Maria Dinca: "Nu iau porc, nici nu ma gandesc. Nici nu mananc carne de porc, mi se pare ca n-are niciun gust".
Cinci la suta dintre romani gandesc astfel. Si la fel va fi si meniul lor de Craciun. Orice altceva, numai porc nu: fie ca vorbim de vitel, curcan, sau iepure.
Un piept de curcan, spre exemplu, costa 60 de lei. Ies cam 10 bucati pentru gratar.
Antricotul de vitel olandez costa, in restaurante, in jur de 60 de lei. Dar exista si variante mai accesibile - rasol din pulpa inferioara de curcan cu legume bio si hrean, 25 de lei. Asa va puteti satisface si dorinta de a avea o masa festiva usoara, dar si nevoia de a combate eventualele simptome de guturai.
Se poate si mai simplu de atat. In bucataria crud-vegana, totul e gatit fara foc si n-ai sa vezi oua sau lapte.
Nici sushi vegan nu e ce pare - in loc de peste, e facut cu migdale. De fapt, si prajiturile au blatul din nuci. Doar pentru ciorba de burta s-a folosit aragazul. Carne, insa, nu.
Carne saraca in calorii si usor de digerat au si iepurele, strutul si prepelita. Dar mai ales vanatul: caprioara, urs, mistret. Dar daca optati pentru semipreparate, nu uitati sa cititi eticheta. Unii producator adauga si slanina de porc, pentru a face produsul mai maleabil.