Chef Scarlatescu va arata cum sa treceti "proba de foc" a sarbatorilor: prepararea carnatilor
Pentru multe gospodine, carnatii reprezinta proba de foc a bucatelor de sarbatori. Cei care nu se pricep sunt invitati sa ia aminte la materialul urmator. Masterchef Catalin Scarlatescu pregateste o reteta savuroasa, asa cum a invatat-o de la bunica lui.
Poate v-ati intrebat vreodata cand incepe si unde se termina spiritul Craciunului. Pentru multi romani porneste la un capat si ia sfarsit la celalalt al sirului de carnati. Daca investigati chestiunea, veti constata ca autorul moral al unui preparat de cinci stele este, de multe ori, o mamaie de tara. In cazul nostru, sursa a fost o bunica de chef... Masterchef.
Bunica lui Catalin Scarlatescu avea o singura regula de aur: cand te apuci de carnati, lasi grija pentru rotunjimi in pragul bucatariei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Pui sare, pui piper, pui usturoi, ardei iute, niste verdeata. Tai carnea, e si de pe pulpa, e si pe burta, si o lasi o noapte in frigider, cu toate condimentele astea", spune Catalin.
Carnea tocata si odihnita o zi merge la maruntit.
"O tocam acum. Vrei sa vezi cum toaca Stelica? Stelica e fosta masina de tocat. Daca nu vreti sa iasa chiar asa inauntru, un sfert din carne tocati-o la satar si lasati-o putin mai maricica", mai adauga Catalin.
Odata trasi in membrana, puteti arunca prima transa direct pe gratar.
Si de parca n-ar fi de ajuns ca sunt fripti la peste 150 de grade, chef Scarlatescu inteapa canatii cu scobitoarea.
In timp ce carnatii sunt torturati pe gratarul incins, iata pasul optional de parcurs, pentru carnatii afumati.
"Avem pe cineva care ni-i afuma cu fum rece. Am vazut afumatoarea, e o chestie asa, se duce fumul printr-o teava si ii afuma cu ce vrei tu", explica Scarlatescu.
Lui Catalin ii place aroma fina si savuroasa de cires, asa cum face familia Iacob la fabrica de langa Sibiu. Tot dupa reteta bunicii. Dar se poate si altfel decat fum natural de cires, brad sau salcam. Catalin este expert si in bucataria moleculara.
Atentie! Sticluta cu esenta de fum se pastreaza cu mare grija, intr-un sertar din biroul Masterchef-ului.
Ultima parte, adica testul gustului, o pastram pentru noi, pentru ca suntem inca in post, iar ispita e mult prea mare. Luni seara, la Stirile ProTV, MasterChef Scarlatescu va pune pe masa toate secretele unui lot de 150 de sarmale si ale unui jambon de poveste, de 15 kilograme.
Incearca doua retete delicioase de pe foodstory.ro: tiramisu cu mascarpone si prajitura cu ciocolata