Cetăţenii care au ajuns să facă treaba Gărzii de Mediu. "Asistăm la un Cernobîl românesc"
Revoltați de lipsa de reacție a autorităților în problema poluării aerului, unii români s-au transformat în inspectori de mediu improvizaţi.
Fac pânde zi și noapte, fotografiază, filmează și strâng astfel dovezi, în speranța că vor putea opri fenomenul devenit periculos pentru sănătatea lor. Sute de reclamații ajung zilnic la gărzile de mediu și chiar la minister.
Asaltat și el de sesizări venite de la oamenii de rând, ministrul promite că îi va pune la treabă pe funcționarii din teritoriu.
Un bărbat are în Brașov o afacere cu haine, iar în timpul liber îi "vânează" pe cei care poluează orașul. Asemeni lui, tot mai mulți oameni s-au transformat în veritabili inspectori de mediu.
Au creat platforme online și postează zilnic pe internet dovezi ale poluării aerului, de pildă, furnale care umplu cerul cu nori toxici, ori autobuze care lasă în urmă dâre lungi de fum.
Bărbat: „Simțim în cartier un miros puternic de cauciuc, un miros înțepător și am început să urmărim care ar putea fi potențialele surse. Și la mai puțin de 50 de metri de primul bloc din cartierul meu există o stație de asfalt. Garda de Mediu ne-a răspuns că nu există nicio depășire a limitelor."
Bărbat: „Ne erijăm în locul Gărzii de Mediu, pentru că mergem pe teren, cum am fost ieri. Vedem unde se poluează. Am transmis către Garda de Mediu și de fiecare dată primim răspuns sec că nu e în jurisdicția lor."
Câțiva voluntari din Brașov au realizat și o aplicație care interpretează în timp real datele culese de la puținii senzori de măsurare a calității aerului din oraș. Rezultatele sunt îngrijorătoare.
Bărbat: „Asistăm la un Cernobîl românesc. Suntem expuși în fiecare zi la un nivel foarte ridicat de poluare, fără să știm, fără să fim informați de autorități.”
Reporter: „Ce fac autoritățile?”
Bărbat: „Din punctul meu de vedere, nimic."
Mircea Paraschiv, Garda de Mediu Brașov: „În momentul în care găsim practic la fața locului niște neconformități, atunci putem sancționa.”
Reporter: „Ați sancționat?”
Mircea Paraschiv: „Categoric. Peste 800.000 de roni. Am dat sancțiuni tocmai pe aceste tipuri de contravenții, în 2019."
Prezent la Combinatul Siderurgic Galați, unde a verificat măsurile luate împotriva poluării, Ministrul Mediului a povestit că și el primește zilnic sute de reclamații de la cetățeni. Costel Alexe suține că subordonații săi din comisariatele județene sunt mult prea blânzi.
Costel Alexe, ministrul Mediului: „Instituțiile statului din subordinea ministerului trebuie să înțeleagă că sunt în slujba cetățeanului, să își facă treaba, nu pe prietenii sau pe legături politice."
România este în procedura de infrigement din cauza poluării și riscă amenzi uriașe de la Comisia Europeană. Principalele orașe vizate sunt București, Brașov și Iași.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!