Descarcă certificatul verde COVID. Cum poate fi generat

×
Codul embed a fost copiat

Descarcă certificatul verde COVID. Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ pot accesa portalul web special pentru obţinerea certificatelor verzi digitale UE privind COVID.

Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul verde este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore.

Conform STS, timpul de generare a documentului, care este gratuit, poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări, iar în momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail. 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia „CoronaScan” au fost distribuite Poliţiei de Frontieră.

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranţă pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziţie, începând platforma - https://certificat-covid.gov.ro/

Descarcă certificatul digital verde AICI

 

Paşii pe care trebuie să îi urmezi pentru a genera certificatul verde COVID:

- Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.

Citește și
certificat digital
Certificatul Covid, valabil un an pentru cei vaccinați, pentru cei care au avut Covid - 180 de zile
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

- Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.

- Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

- Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.

- Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

- În funcţie de categorie, se completează:

Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcţie de tipul de certificat solicitat, datele menţionate, cu excepţia seriei şi numărului actului de identitate, precum şi completarea numelui şi prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, şi confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

- Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.

- Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Precizările STS privind certificatul verde COVID:

 

Certificatul este gratuit.

În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.

În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa şi vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Cum va fi verificat certificatul verde COVID

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a adăugat că este important ca la solicitarea certificatului digital COVID să fie scris numele din cartea de identitate.

”Dacă avem un nume care are în componenţă diacritice şi noi nu introducem cu diacritice, atunci sistemul o să recunoască o diferenţă între CNP şi nume. Pot fi probleme de acest gen şi atunci e bine să solicităm acest certificat din timp. Recomandăm să scriem numele aşa cum e în buletin pentru că aşa este înregistrat în baza de date”, a declarat Andrei Baciu.

În ceea ce priveşte valabilitatea certificatului, aceasta variază.

”Certificatul cu varianta cu vaccinare va fi valabil un an, până în iulie 2022. Lucrul ăsta trebuie să oglindească că persoana respectivă are o imunitate eficientă împotriva unei eventuale întâlniri cu SARS CoV-2 şi din punct de vedere epidemiologic va avea şi în mai şi în iunie 2022 un risc de transmitere redus motiv pentru care prin prezentarea certificatului să evite intrarea în carantină. E posibil, dacă avem dovezi ştiinţifice în acest sens, să prelungim acest termen sau dacă va fi nevoie, să îl ajustăm. Pentru dovada unui test negativ sunt 72 de ore şi pentru dovada trecerii prin boală sunt 180 de zile de la primul test RT PCR pozitiv”, a declarat Andrei Baciu.

Call Center pentru suport în emiterea certificatelor

 

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

În situaţiile în care apar inadvertenţe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

Instituţia precizează că certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecţiune sau deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19. Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Pentru verificarea, la intrarea în ţară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliţia de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia „CoronaScan”. La intrarea în orice stat membru al Uniunii Europene, certificatul poate fi prezentat atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie.

Au fost implementate măsuri de securitate cibernetică la nivelul sistemelor informatice.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Cum descarci certificatul Covid. Până în 12 august se pot folosi adeverinţele clasice
Cum descarci certificatul Covid. Până în 12 august se pot folosi adeverinţele clasice

Până în data de 12 august, va exista o perioadă de tranziţie în care se pot folosi adeverinţele clasice de vaccinare sau de test RT-PCR negativ, ori dovada că persoana respectivă a trecut prin boală, în locul certificatului digital COVID.

Certificatul Covid, valabil un an pentru cei vaccinați, pentru cei care au avut Covid - 180 de zile
Certificatul Covid, valabil un an pentru cei vaccinați, pentru cei care au avut Covid - 180 de zile

De joi vom putea obține certificatul Covid, document cu care vom putea călători în Uniunea Europeană, în contextul pandemiei.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.