Dan Sova afla pe 2 decembrie daca va fi arestat preventiv. Directorul CET Govora, sub control judiciar

×
Codul embed a fost copiat

Colegii senatori i-au facut cadou lui Dan Sova o saptamana de liniste dupa ce procurorii au cerut din nou arestarea sa preventiva.

O saptamana va dura ca membrii comisiei juridice sa analizeze dosarul trimis de DNA, iar Sfantul Andrei si Ziua Nationala vor impinge votul dupa 2 decembrie.

Este al doilea dosar in care Dan Sova este acuzat de coruptie. In primul a fost deja trimis in judecata alaturi de Victor Ponta. Acum, este acuzat ca ar fi luat mita 100 de mii de euro.

Dan Sova: "Nu declar nimic, nu sunt persoana publica."

E tot ce a spus vineri Dan Sova dupa ce a iesit din sediul politiei unde e obligat sa se prezinte saptamanal pentru ca este sub control judiciar in dosarul Turceni Rovinari. Cele cateva cuvinte au fost totusi mai mult decat linistea ce a insotit iesirea lui de aseara din sediul DNA.

Citește și
Senatorul Dan Sova s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala FOTO AGERPRES
Dan Sova ramane sub control judiciar. Senatorul are interdictia de a se apropia sau a vorbi cu Victor Ponta
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Tocmai ce aflase ca procurorii il acuza de trafic de influenta si ca vor cere, din nou, arestarea lui. Dan Sova ar fi intervenit pe langa directorul CET Govora, pentru ca acesta sa incheie un contract de asistenta juridica in favoarea unei firme de avocatura. Firma primea cate 10 mii de lei pe luna, iar jumatate din bani mergeau la Sova, sustin procurorii.

Fapta ar fi comis-o cand era avocat, asa ca anchetatorii au cerut direct arestarea lui la Senatul Romaniei. Comisia va analiza 5 zile dosarul trimis de DNA. Apoi, sunt doua zile libere, prin lege, asa ca votul pentru Sova se va desfasura dupa 2 decembrie.

Hotararea senatorilor este surprinzatoare daca luam in calcul faptul ca solicitarea incuviintarii arestarii este o urgenta, potrivit legii. Senatorii si-au motivat decizia spunand ca au in lucru la comisia juridica foarte multe dosare si... nu fac fata.

Alina Gorghiu: “Dan Sova este deja trimis in judecata pentru abuz in serviciu, alaturi de fostul premier Victor Ponta. Procesul va demara cel mai probabil la inceputul anului viitor.”

Directorul CET Govora, Mihai Balan, sub control judiciar

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins vineri cererea DNA de arestare preventiva a directorului general al CET Govora, Mihai Balan, urmand ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar.

Decizia nu este definitiva, iar DNA poate face contestatie. Mihai Balan a fost retinut joi de DNA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in forma continuata, in dosarul in care senatorul Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al centralei de energie termica CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.

"Concret, Dan Sova i-a spus persoanei denuntatoare ca ii poate asigura incheierea unui contract de asistenta juridica cu CET Govora SA, de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi in cuantum de 10.000 euro/luna. In schimbul acestui serviciu, Sova a pretins de la persoana denuntatoare suma de 5.000 euro pentru fiecare luna pe perioada executarii contractului, adica jumatate din valoarea lunara a viitorului contract de asistenta juridica ce urma sa se incheie intre CET Govora si casa de avocatura respectiva", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, in decembrie 2011, intre CET Govora reprezentata de Mihai Balan, in calitate de director general, si societatea de avocatura s-a incheiat contractul de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna.

Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora.

"In perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocati a emis lunar catre CET Govora facturi pentru activitatile de asistenta juridica prestate in perioada decembrie 2011 - decembrie 2012. In aceeasi perioada, Sova a incasat de la societatea de avocati suma totala de 60.000 euro. Banii erau incasati in numerar, in fiecare luna, prin intermediar, la putin timp dupa ce societatea de avocati incasa banii de la CET Govora. In decembrie 2012, contractul de asistenta juridica s-a incheiat prin ajungere la termen. La acea vreme, Balan nu mai ocupa functia de director general al CET. In martie 2013, Mihai Balan a revenit in functia de director general al CET Govora", mai declara DNA.

Sursa citata mentioneaza ca, in mai 2013, intre CET Govora reprezentata de Balan si aceeasi societate de avocatura s-a incheiat un nou contract de asistenta juridica, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/luna.

"Contractul s-a incheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activitati juridice pentru litigiile in care parte era CET Govora. In perioada contractuala, Dan Sova a incasat comisionul pentru 40.000 euro. Cercetarile efectuate in cauza au evidentiat faptul ca cea mai mare parte a banilor primiti de Sova au fost orientati in mod direct catre stingerea unei datorii provenite din obligatiile inculpatului de cumparator al unui imobil situat in Bucuresti", au mai retinut anchetatorii.

Procurorii au constatat ca Mihai Balan a incheiat cele doua contracte cu societatea de avocati si a avizat, in perioada ianuarie 2012 - august 2014, platile efectuate catre acestea cu incalcarea dispozitiilor legale, conduita care a condus la vatamarea intereselor legale ale societatii de stat, producand o paguba patrimoniului de peste 1,3 milioane lei.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Dan Sova, acuzat intr-un nou dosar de trafic de influenta. Kovesi cere incuviintarea retinerii si arestarii
Dan Sova, acuzat intr-un nou dosar de trafic de influenta. Kovesi cere incuviintarea retinerii si arestarii

Procurorii anticoruptie vor sa il aresteze din nou pe Dan Sova. Fostul ministru al Transporturilor este acuzat acum ca a facut trafic de influenta, intr-un nou dosar penal.

Dan Sova ramane sub control judiciar. Senatorul are interdictia de a se apropia sau a vorbi cu Victor Ponta
Dan Sova ramane sub control judiciar. Senatorul are interdictia de a se apropia sau a vorbi cu Victor Ponta

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa mentina masura controlului judiciar fata de senatorul Dan Sova, trimis in judecata in dosarul "Turceni - Rovinari", el avand in continuare interdictia de a se apropia de Ponta si de a lua legatura cu el.

DNA: Sova a folosit un proces verbal falsificat intr-un proces de calomnie cu Monica Macovei
DNA: Sova a folosit un proces verbal falsificat intr-un proces de calomnie cu Monica Macovei

Senatorul Dan Sova a folosit un proces verbal falsificat in cadrul unui proces de calomnie deschis impotriva Monicai Macovei in anul 2009, sustin procurorii DNA.

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.