Ceremonie importantă la poligonul de la Cincu, cu ocazia înființării Corpului Multinaţional Sud-Est

Ultima actualizare: 23-07-2020 20:43

NATO îşi sporeşte forţele în România, pentru a securiza regiunea Mării Negre.

Ceremonia de înfiinţare a Corpului Multinaţional sud-est a avut loc joi, în poligonul de la Cincu, judeţul Braşov, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, şi a fost urmată de un exerciţiu, la care au participat o mie de militari.

Unitatea a fost creată la iniţiativa României şi va funcţiona în Sibiu, dar va fi subordonată direct structurilor NATO.

Militarii încadraţi aici au misiunea de a monitoriza evenimentele din regiune, de a coordona forţele aliate din zonă, dar şi de a planifica şi conduce activităţile de instruire.

În acest fel, spun oficialii, corpul multinaţional SUD-EST devine un factor esenţial de descurajare a potențialelor amenințări.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Pentru România este sigur important să fie parte din NATO ca să fie apărată, dar în acelaşi timp şi cu aceeaşi valenţă este important să oferim securitate aliaților şi partenerilor noştrii."

Noul comandament va avea, până la sfârşitul anului viitor, 400 de militari, dar efectivele vor creşte în următorii 3 ani.

Bugetul necesar este asigurat atât de NATO, cât şi de partea romană.

La încheierea ceremoniei, în poligonul de la Cincu a avut loc şi un exerciţiu la care au participat peste 1000 de militari şi 250 de mijloace de luptă. Avioane F16, elicoptere Puma şi taburi Piranha au făcut spectacol punând în practică un plan de dizlocare a unui inamic terestru.

La eveniment au participat şi şefii de promoţie din acest an ai Academiei Forţelor terestre. Emoţiile şi căldura şi-a spus cuvântul, iar uneia dintre proaspetele absolvente i s-a făcut rău şi a leşinat. Klaus Iohannis s-a interesat de starea tinerei, care şi-a revenit în câteva minute.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO