Cazinoul din Constanţa este în plin proces de transformare. Când se vor finaliza lucrările

Dată publicare: 23-07-2020 19:10
Dată actualizare: 24-07-2020 08:18


Cazinoul din Constanţa este în plin proces de transformare, iar arhitecţii supraveghează atent lucrările pentru a-i reda în sfârşit farmecul.

Aproape 12 milioane de euro costă refacerea clădirii emblematice de la malul mării care ar trebui să fie gata în doi ani.

Lucrările la cazinoul din Constanţa au început în primăvară - după mai multe amânări. Muncitorii lucrează, acum, în interiorul clădirii iar exteriorul a fost protejat cu o pânză ca să nu se degradeze şi mai tare.

Radu Cornescu, Arhitect: "După ce s-a decoperatat, s-au scos planşeele şi au rămas grinzile metalice, s-a observat că majoritatea grinzilor sunt corodate şi acestea nu mai pot rămâne. Toate aceste grinzi sunt înlocuite cu materiale mult mai bune şi vor fi vopsite ca să reziste şi la coroziune şi la mediul salin".

Pe parcursul lucrărilor muncitorii au găsit zidite în pereţi mesaje scrise de deţinuţii politici care au trudit la reabilitarea monumentului în perioada comunistă. Bucăţile de istorie au fost recuperate şi vor fi expuse în momentul în care clădirea va fi redeschisă.

Constanța Carp, Arhitect: "Ideea noastră, a proiectanţilor, este de a restaura în condiţii optime toată această clădire cu eliminarea intervenţiilor parazitare şi care nu au fost benefice, de a consolida clădirea. Pentru a asigura şi funcţionarea unor acţiuni compatibile cu acestă clădire".

Turistă: "Cred că este una din clădirile cele mai frumoase din Europa. Cred. Îmi pare bine că au început să o renoveze".

Turist: "Pentru turism este grozav, este zona cea mai frumoasă şi era păcat de casino să arate în halul ăsta cum arată".

Cazionul din Constanţa este, acum, în gestiunea Companiei Naţionale de Investii. La finalizarea lucrărilor, monumentul va fi predat autorităţilor locale.

Ludovic Orban, Premier: "Obiectivul nostru este ca clădirea Cazinoului să fie redată constănţenilor în termenul stabilit şi anume în mai 2022".

După restaurare, cazionul  va avea o sală multifuncţională cu 200 de locuri şi una de festivităţi pentru 150 de persoane. Aici vor putea fi găzduite evimente culturale şi de divertisment.

Cazinoul din Constanța a fost inaugurat în 1910, în prezenţa principelui Ferdinand.


VIDEO PROTVPLUS.RO