Cercetători israelieni spun că au reușit să inverseze procesul biologic de îmbătrânire

Ultima actualizare: 23-11-2020 21:20
studiu

Cercetători israelieni spun că au reușit să inverseze procesul biologic de îmbătrânire folosind doar oxigen, relatează Jerusalem Post.

O nouă cercetare, condusă de profesorul Shai Efrati de la Universitatea din Tel Aviv, împreună cu o echipă de la Shamir Medical Center, a descoperit că adulții sănătoși de peste 64 de ani puși într-o cameră presurizată și cărora li se administrează oxigen pur pentru 90 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână pentru trei luni, nu numai că le încetinește procesul de îmbătrânire, dar chiar l-ar inversa.

Studiul se centrează pe întrebarea dacă procesul ar putea inversa doi indicatori cheie ai îmbătrânirii biologice: scurtarea telomerelor și acumularea de celule senescente.

Un telomer este capătul unui cromozom. Telomerele sunt făcute din secvențe repetitive de nucleotide care servesc ca bare de protecție a cromozomului pentru a nu se deteriora în timpul replicării.

De câte ori are loc replicarea, aceste bariere primesc o lovitură, scurtându-le de fiecare dată.

Aproximativ 35 de adulți cu vârste de peste 64 de ani implicați în studiu au prmit Oxigenoterapie hiperbară utilizând 100% oxigen într-un mediu cu o presiune superioară celei atmosferice pentru a spori cantitatea de oxigen dizolvată în țesuturile corpului.

La fiecare 20 de minute, participanții au fost rugați să își îndepărteze măștile pentru 5 minute, aducând astfel nivelul de oxigen la niveluri normale. Cu toate acestea, în timpul acestei perioade, cercetătorii au observat că fluctuațiile din concentrația de oxigen liber au fost întrerupte la nivel celular ca o lipsă de oxigen - mai degrabă decât ca interpretarea de nivel absolut de oxigen.

În urma acestui tratament, cercetătorii au descoperit că organismele subiecților au revenit la nivelul la care erau cu 25 de ani în urmă.

Cu alte cuvinte, expunerea la o creștere repetată a nivelului de oxigen a indus multe mecanisme celulare care de obicei sunt induse în timpul unor niveluri scăzute de oxigen - ceva ce Efrati spune că se numește The Hyperoxic-Hypoxic Paradox.

”Fluctuația de oxigen pe care am generat-o este importantă”, a spus el pentru Jerusalem Post. ”În timpul acestui proces, a rezultat o stare de lipsă de oxigen, care a provocat regenerarea celulei”.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO