Carantina Coronavirus. Restricţiile propuse de autorități pentru localitățile carantinate

Ultima actualizare: 21-11-2020 15:27
politia
StirilePROTV

Muncipiul Constanţa a intrat în carantină de vineri, 20 noiembrie, ora 20. Rata de infectare a depăşit 9 la mia de locuitori, conform datelor oficiale comunicate de autorități.

Şi comuna Valul lui Traian ar putea să fie "închisă", au comunicat autorităţile din această localitate.
Restricțiile propuse pentru municipiului Constanța

În propunerea formulată și votată de CJSU Constanța se arată că este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale.

Circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor este interzisă, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza Declaraţiei pe proprie răspundere (modelul se regăsește la finalul comunicatului), legitimaţie de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declarația pe propria răspundere poate fi redactată olograf („de mână”), cu respectarea tuturor câmpurilor obligatorii din declarația tip (numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării), necesitând totodată semnătura olografă a titularului.

Totodată, în arealul carantinat se propune instituirea următoarelor măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează zona: identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reşedinţa ori adresa declarată în zona carantinată şi introducerea acestora în bazele de date dedicate;

Este strict interzisă intrarea/ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene și comunale. În ceea ce privește centrele și parcurile comerciale, se va limita accesul persoanelor, astfel încât să se asigure 8 mp/persoana cu respectarea normelor de distanţare.

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de transport persoane şi care tranzitează zona carantinată vor putea efectua opriri în staţiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor.

Operatorii vor lua măsurile necesare pentru limitarea accesului în mijloacele de transport astfel încât să fie respectate măsurile de distanţare fizică, precum și pentru purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani.

Restricțiile propuse pentru municipiului Satu Mare

 

ART. 1 Se solicită Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției emiterea Ordinului Comandantului Acțiunii pentru instituirea măsurii de carantină zonală, începând cu data de 19.11.2020 ora 00:00, pentru o perioadă de 14 zile, pentru municipiul Satu Mare, județul Satu Mare.


ART. 2.(1)Este strict interzisă intrarea/ieșirea din zona carantinată prin alte zone și căi de acces decât cele deschise circulației publice de pe drumurile naționale, județene și comunale.
(2)Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în / din municipiul Satu Mare prevăzute în prezenta hotărâre și asigurarea ordinii publice se va realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare și Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, și de către Poliția Locală și structuri specializate ale armatei române, după caz.


ART. 3
Circulația și staționarea în spații și zone publice a persoanelor este interzisă, cu excepția motivelor bine justificate, pe baza Declarației pe proprie răspundere (se poate redacta și de mână), legitimației de serviciu sau a adeverinței eliberate de angajator, (Anexă).


ART. 4
Se propune instituirea următoarelor măsuri obligatorii pentru persoanele cu domiciliul, reședința ori adresa declarată sau care se află din orice motiv în zona carantinată declarată la art.1:
1. Pentru intervalul orar 06:00-22:00, în interiorul zonei menționată la art.1, se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:
1. deplasarea în interes profesional, între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;
3. deplasarea pentru asistență medicală/ participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament /deplasarea în scopul donării de sânge;
4. deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanei, precum și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;
5. deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
6. deplasarea pentru realizarea de activități agricole/ deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare;
7. pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, efectuate în localitatea de domiciliu sau în alte localități, în cazul în care acestea nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;
8. alte motive temeinic justificate, precum: îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;
9. deplasarea în vederea obținerii de acte oficiale (acte de stare civilă, certificat de înmatriculare, permise, pașapoarte etc).

Restricțiile propuse pentru Berceni și Clinceni

 

Comunele Berceni şi Clinceni din judeţul Ilfov au intrat în carantină zonală pentru o perioadă de 14 zile, în urma unor ordine emise de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.


„Conform Ordinului șefului DSU cu nr. 4660013 din 18.11.2020 privind instituirea măsurii de carantinare zonală pentru comuna Berceni, cu satul aparținător Berceni, județul Ilfov, măsura se instituie începând cu data de 19.11.2020, ora 22:00, pentru o perioadă de 14 zile”, se arată într-un comunicat al prefectului judeţului Ilfov.


Vedeți aici restricțiile propuse de autorități
.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO