Centrele de transfuzii acoperă tot mai greu nevoia de sânge din spitale. Numărul donatorilor, în scădere
Centrele de transfuzii acoperă din ce în ce mai greu cererile de sânge și plasmă venite dinspre spitale.
Unul dintre motivele „de sezon” este acela că există donatori care au făcut excese alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă și nu mai întrunesc condițiile pentru a li se recolta sânge.
Alte persoane sunt respinse pentru că suferă de anemie sau au trecut printr-o intervenție chirurgicală în ultima jumătate de an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La Centrul de Transfuzii din Galați, de la începutul anului, numărul donatorilor a scăzut cu 30-35%.
Fenomenul s-a mai întâmplat, în ianuarie, dar nevoia de sânge în spitale este în creștere. În această perioadă, de exemplu, numeroase unități sanitare cer preponderent grupa A2 pozitiv.
Pentru a încerca să mai crească numărul de donatori din această perioadă, angajații centrului de transfuzii au ajuns să îi sune acasă pe cei care se află în bazele lor de date. Chiar și în aceste condiții, cererea venită dinspre spitale este foarte mare.
Numărul donatorilor a scăzut și pe fondul apariției cazurilor de persoane respinse de la recoltare. Cel mai des oamenii ajung să aibă probleme din cauza alimentației neadecvate.
Camelia Stoichițescu, directorul Centrului de Transfuzii Galați: „Hemoglobini scăzute, adică anemie, leucocitoze, adică infecții, o alimentație neadecvată. De aici vin niște teste hepatice modificate, deci excesele au repercusiuni. Excesele de sărbători".
Donator: „Donez pentru un coleg care are nevoie de sânge și suntem mai mulți colegi care ne-am strâns și donăm. La fel, donăm periodic pentru persoane care au nevoie".
Beneficiile unui gest simplu
Pe astfel de persoane, care donează periodic, se și bazează centrele de trasfuzii. Puțini sunt conștienți de beneficiile pe care le are acest gest simplu.
Donatoare: „Pentru un caz în familie. Avem un frate bolnav și am fost acum trei luni. Asta-i a doua tură de când donez. Chiar m-am gândit să donez din trei în trei luni, că e important. Sângele înseamnă viață".
Donatoare: „Pentru sănătate!”
R: Sunteți un donator periodic?
Donatoare: „Periodic, da, de câțiva ani. Atâta timp cât fac bine și organismul se regenerează..”
Sunt instituții din Galați de la care angajații vin în grup să doneze sânge și atunci stocurile centrului de transfuzii mai cresc.
Tot pentru a compensa deficitul de donatori din această perioadă angajații centrului de transfuzii organizează colecte mobile în comunele din județ, unde primarii sună mobilizarea.
Donatorii beneficiază de bonuri de masă în valoare de 67 de lei, o zi liberă de la locul de muncă și facilități la transportul în comun.
Sursa: Pro TV
Etichete: sange, donatie, plasma, centru de transfuzii,
Dată publicare:
17-01-2023 14:08