Cel mai negru scenariu devine realitate. Milioane de oameni sunt amenințați

Ultima actualizare: 02-09-2020 09:47

Un nou studiu ştiinţific, încă o concluzie alarmantă. Gheaţa din Groenlanda şi Antarctica se topește într-un ritm atât de rapid, încât corespunde deja celui mai grav scenariu în privinţa creşterii nivelui global al mărilor şi oceanelor lumii.

 

Milioane de oameni care trăiesc în zonele joase de coastă vor fi ameninţaţi de inundaţii catastrofale, într-un viitor nu prea îndepărtat.

Vasta majoritate a gheţii de pe Pământ este în Antarctica. Dacă s-ar topi în întregime, ar cauza o creştere a nivelui mărilor şi oceanelor cu 58 de metri.

Mult mai redus ca volum, stratul de gheaţă din Groenlanda - despre care studii anterioare arată că s-ar topi, deja, ireversibil - ar cauza o creştere de "doar" 7 metri, în cazul topirii totale.

Nu este aşteptată topirea completă a gheţurilor. Însă e nevoie de mult mai puţin pentru dezastru.

 

Regiunile de coastă, amenințate de inundații catastrofale

 

Volumul gheţii care s-a transformat în apă, în ultimele decenii, a dus deja la o creştere de 1,8 centimetri - un nivel care se potriveşte cu cel mai grav scenariu dezvoltat de Grupul interguvernamental pentru schimbări climatice.

Noul studiu efectuat de specialiştii de la Universitatea Leeds şi Institutul Danez de Meteorologie avertizează: dacă rata actuală de topire se menţine, nivelul global al mărilor şi oceanelor ar mai creşte cu 17 centimetri până la sfârşitul acestui secol.

Iar diferite regiuni de coastă unde trăiesc, în prezent, 16 milioane de oameni, ar fi ameninţate de inundaţii catastrofale, anuale sau poate de mai multe ori pe an.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO