Cel mai inutil proiect cu fonduri UE se află în Iași. ”Stăm și ne uităm cum ruginește”
La Iași, o investiție făcută din fonduri europene poate concura oricând pentru titlul de cel mai inutil proiect al unei autorități locale.
Primăria a construit deasupra unei păduri o instalație de telescaun, dar pentru că oamenii nu vedeau decât vârfurile copacilor, nu s-au înghesuit să plătească bilet. Fără încasări și bani de întreţinere, proiectul a fost abandonat și zace acoperit de rugină și bălării de doi ani de zile.
Inaugurat acum 5 ani, după ce a înghiţit un milion şi jumătate de euro din bani europeni, telescaunul din Iaşi a încremenit. Instalaţia s-a umplut de rugină şi locul a fost acoperit cu bălării.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: "A funcţionat o perioadă, până a rămas blocată o dată sau de două ori, şi apoi nu a mai funcţionat."
Construită în zona de agrement Ciric, instalaţia de telescaun ar fi trebuit să îi plimbe pe vizitatori pe o distanţă de 363 de metri. De sus, în 6 minute - cât ar fi trebuit să dureze plimbarea - oamenii nu vedeau însă mare lucru. Traseul trece peste o zonă cu copaci şi se opreşte în dreptul unui lac.
Bărbat: "Este într-o zonă inutilă, fără nicio perspectivă. Adică dacă e făcut ceva să traverseze Ciricul, să se poată vedea... dar aşa, este într-un loc complet inutil şi nişte bani aruncaţi aiurea."
Bărbat: "S-a făcut o investiţie proastă, fără să ne întrebe cineva şi pe noi. Acum, stăm şi ne uităm la el cum rugineşte şi cum se dărâmă tot acolo."
Telescaunul de la Ciric are o istorie tumultoasă. După doar 4 zile de funcţionare, s-a blocat şi mai mulţi oameni au rămas o oră în aer. În anii care au urmat, instalaţia a intrat de mai multe ori în revizie, iar în 2016 a fost oprită.
Cât a funcţionat, telescaunul a plimbat în jur de 12 mii de oameni, iar încasările au fost derizorii: aproximativ 10 mii de euro.
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iași: "Pentru faptul că nici nu a adus fonduri necesare pentru întreţinerea respectivei investiţii şi nici nu este un punct de actractie pentru turişti, a fost închis."
Deşi recunosc că investiția nu a reuşit să atragă turişti, autorităţile din Iaşi nu vor să renunţe. Vor să lanseze în noiembrie un concurs de idei, în urma căruia vor decide soarta telescaunului.