Cehia a trimis tancuri și blindate în Ucraina. Operațiunea a fost convenită cu NATO
Cehia a devenit prima ţară din NATO care trimite armament greu Ucrainei. Zeci de tancuri T-72 şi vehicule de infanterie au plecat pe calea ferată, într-o operaţiune convenită cu Alianţa Nord-Atlantică.
Pe de altă parte, premierul maghiar Viktor Orban spune că a vorbit îndelung la telefon cu Vladimir Putin, cerându-i o încetare a focului în Ucraina. Potrivit lui Orban, răspunsul lui Putin a fost "pozitiv, dar cu unele condiţii", însă nu a dat detalii.
Potrivit presei de la Budapesta, Putin l-ar fi sunat pe Orban pentru a-l felicita după victoria de duminică în alegerile parlamentare, iar premierul maghiar ar fi cerut un armistiţiu în Ucraina.
Viktor Orban: „De aceea, i-am sugerat preşedintelui Putin să declare imediat o încetare a focului în Ucraina. Şi i-am sugerat să vină la Budapesta, el, preşedintele Ucrainei, preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei, cât mai curând cu putinţă. Nu ar fi pentru negocieri de pace, ci pentru o încetare imediată a focului. Răspunsul a fost pozitiv, dar preşedintele Rusiei a spus că are unele condiţii. Nu voi intra în amănunte.”
Iniţial, televiziunea publica din Cehia a anunţat primul transport de echipament militar greu pentru Ucraina, difuzând imagini cu cinci tancuri de tip T-72 şi cinci vehicule de infanterie, transportate pe calea ferată. Apoi, livrarea a fost confirmată de surse din ministerul apărării de la Praga.
Operațiunea, desfăşurată în secret, a început noaptea. Însă localnicii din apropierea gării de unde a plecat transportul special nu au putut dormi din cauza zgomotului făcut la îmbarcarea tancurilor.
Câţiva au ieşit din case, ca să-şi strige furia.
„Ruşine să vă fie! Ce faceţi aici? Aţi înebunit?”
„Eu am crescut aici. Am mai văzut câteva dintre aceste tancuri pe aici, pe vremea comuniştilor”, spuneau oamenii.
Tancurile şi vehiculele de infanterie trimise în Ucraina sunt de fabricaţie rusească şi nu mai erau folosite de armata cehă. Unele erau ţinute în hangare, pentru conservare, chiar şi de 15 ani.
„Dacă le trimit în Ucraina, cred că aveau nevoie de ele şi era momentul. E în regulă”, este de părere un alt locuitor al zonei.
Jana Cernochova, ministrul Apărării din Republica Cehă: „Deja am furnizat Ucrainei o cantitate considerabilă de echipament militar şi, aşa cum premierul Fiala a promis în discuţiile sale cu preşedintele Zelenski, vom continua. Din raţiuni de securitate, cred că înţelegeţi toţi, nu vreau să-i ajut pe ucigaşii cu litera Z şi să le furnizez informaţii despre livrările noastre militare.”
Statele NATO au mai trimis până acum Ucrainei rachete defensive anti-tanc şi anti-avion, precum şi arme uşoare sau echipamente de protecţie. Dar niciodată, până acum, Kievul nu a primit armament greu şi nici avioane de luptă, aşa cum a cerut insistent preşedintele Zelenski.
O propunere de transfer al avioanelor MIG-28 din Polonia în Ucraina, cu mijlocirea Statelor Unite, a fost abandonată, de teamă că astfel s-ar putea ajunge la o implicare a NATO în conflictul cu Rusia.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană pregăteşte o nouă serie de sancţiuni - a cincea - împotriva Rusiei. În primul rând, este vorba despre interzicerea importului de cărbune rusesc. De asemenea, potrivit şefei Comisiei Europene, se iau în considerare şi posibile restricţii la importurile de petrol din Rusia.
Un miliard de euro plătit de UE zilnic, pentru energia din Rusia
Josep Borrell, înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate: „Am furnizat Ucrainei ajutor de un miliard de euro. Poate părea mult, dar un miliard de euro este cât îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează.”
Asta înseamnă că Uniunea Europeană a plătit 35 de miliarde de euro pe combustibilul importat din Rusia de la începutul războiului.
Şi de la Washington urmează să fie anunţate mai multe restricţii împotriva băncilor ruseşti, dar şi, potrivit Wall Street Journal, sancţiuni vizându-le pe cele două fiice adulte ale lui Vladimir Putin.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Când vezi ce se întâmplă la Bucha, când afli ce face Putin în Ucraina, ceea ce nu este departe de genocid, în opinia mea, nu este de mirare că sunt asemenea reacţii. Nu am niciun dubiu, comunitatea internaţională, Marea Britanie, în primele rânduri, vor merge mai departe în a impune noi sancţiuni, noi penalităţi, împotriva regimului Putin.”
Olaf Scholz, cancelarul german: „Scopul nostru trebuie să fie ca Rusia să nu câştige acest război. Asta urmărim prin tot ce întreprindem, fie că este vorba despre livrări de arme, sprijin financiar şi umanitar sau sancţiuni.”
Papa Francisc a primit câţiva copii ucraineni şi a sărutat un steag, care i-a fost adus din Bucha.
Papa Francisc: „Veştile recente pe care le avem despre războiul din Ucraina, în loc să ne aducă uşurare şi speranţă, ne aduc mărturii despre noi atrocităţi, cum a fost masacrul de la Bucha, cruzimi chiar şi mai îngrozitoare împotriva civililor, femeilor fără apărare şi copiilor. Nu mai răspândiţi războiul şi distrugerea!”