CEDO a respins plangerea lui Adrian Nastase. Reclamatiile fostului premier, catalogate drept inadmisibile si nefondate

Adrian Nastase

Curtea Europeana a Drepturilor Omului(CEDO) a declarat, joi, inadmisibila plangerea depusa de Adrian Nastase impotriva statului roman, privind condamnarea sa in dosarul "Trofeul Calitatii".

In plangere, fostul premier a sustinut ca i-au fost incalcate mai multe drepturi in judecarea dosarului, printre care dreptul la viata privata si de familie, dreptul la un proces corect si la aducerea de probe in favoarea sa, precum si faptul ca ancheta in cazul sau a durat foarte mult.

In hotararea definitiva, CEDO a stabilit ca plangerile lui Adrian Nastase sunt nefondate si incompatibile cu Conventia europeana a drepturilor omului, declarandu-le astfel ca inadmisibile.

Astfel, Adrian Nastase a reclamat faptul ca verdictul dat impotriva sa, urmare a unor proceduri incorecte, condamnarea la inchisoare si consecintele suferite in urma deciziei, precum imposibilitatea de a avea o viata normala de familie, pierderea carierei profesionale si politice, dar si reflectarea cazului sau in media, au constituit "un tratament umilitor" si au avut ca rezultat incercarea sa de a se sinucide.

Curtea a precizat ca "existenta unor presupuse proceduri incorecte" nu incalca Art. 3 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului referitor la interzicerea torturii si a tratamentelor degradante sau inumane.

Citește și
Dan Sova
Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova: Sper ca Adrian Nastase sa se intoarca intr-o forma sau alta in viata publica
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Totodata, CEDO a respins plangerea fostului premier privind lipsa unei instante "independente si impartiale".

Adrian Nastase a sustinut ca s-a incalcat Art. 6 al Conventiei, intrucat nu a fost audiat de un tribunal independent si impartial, deoarece unul dintre judecatorii tribunalului de prima instanta nu ar fi fost numit judecator prin decret prezidential. In opinia fostului premier, aceasta practica ar submina legalitatea respectivei instante.

Curtea de la Strasbourg a decis ca nu exista "niciun fel de circumstante care sa justifice ingrijorarile domnului Nastase referitoare la transferul judecatorului in cauza din functia de procuror-sef de sectie al DNA in postul de judecator". De asemenea, judecatorii europeni au stabilit ca nu exista temei pentru plangerea fostului premier privind "existenta unei relatii de subordonare sau dependenta intre inalta Curte si biroul Procurorului general".

In ceea ce priveste plangerea referitoare la faptul ca inalta Curte a audiat peste 700 de martori ai acuzarii si doar cinci ai apararii, CEDO a precizat ca discrepanta dintre numarul martorilor acuzarii si cei ai apararii nu dovedeste faptul ca Adrian Nastase a fost impiedicat sa solicite martori, asa cum au facut procurorii.

CEDO a respins si alte plangeri ale fostului premier Adrian Nastase, apreciind ca sunt "nefondate" sau incompatibile cu dispozitiile Conventiei sau nu au fost epuizate toate caile de recurs interne.

Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, de ICCJ, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care era acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat, pe 17 aprilie 2013, ca, din decembrie 2012, a facut o plangere la CEDO, pentru a arata nedreptatea din cazul sau, mentionand ca nu a dorit sa faca cerere de gratiere catre Traian Basescu, pentru ca ar fi fost o umilinta si o recunoastere a unei vinovatii.

Adrian Nastase:  "Voi cauta mai departe sa gasesc un remediu juridic - si e un lucru pe care nu l-am spus pana acum - inca din decembrie am facut plangere la CEDO in legatura cu aceasta condamnare pentru ca vreau pe mai departe sa arat felul incorect in care s-a desfasurat procedura si nedreptatea din sentinta respectiva".

El a mai aratat ca niciodata nu ar fi facut o cerere de gratiere a sa catre presedintele Traian Basescu.

Adrian Nastase: "Mi s-ar fi parut o umilinta. As fi preferat sa stau doi ani sau oricat in penitenciar. O cerere ar insemna recunoasterea unei vinovatii pe care eu o resping categoric. (...) Pentru mine o cerere de gratiere catre Basescu ar fi fost o alta umilinta, pe care in niciun caz eu insumi nu as fi acceptat sa o indur"

Fostul premier a mai spus ca in cazul sau a fost vorba despre "o razbunare politica".

Pe 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", dupa o ancheta care a durat cinci ani. Fostul premier a executat opt luni de detentie, fiind eliberat conditionat.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Un martor al DNA leaga numele lui Victor Ponta si Adrian Nastase de dosarul licentelor Microsoft. Reactia premierului
Un martor al DNA leaga numele lui Victor Ponta si Adrian Nastase de dosarul licentelor Microsoft. Reactia premierului

Un martor audiat de procurorii DNA in dosarul licentelor Microsoft a descris in declaratia data anchetatorilor presupusa filiera care ar fi comis trafic de influenta si luare de mita in acest caz si mentioneaza numele lui Adrian Nastase si Victor Ponta.

Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova: Sper ca Adrian Nastase sa se intoarca intr-o forma sau alta in viata publica
Purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova: Sper ca Adrian Nastase sa se intoarca intr-o forma sau alta in viata publica

Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Dan Sova, spune ca spera ca Adrian Nastase sa se intoarca "intr-o forma sau alta in viata publica".

Primele declaratii ale lui Adrian Nastase, in libertate:
Primele declaratii ale lui Adrian Nastase, in libertate: "Am ramas acelasi. Avem nevoie de alegeri anticipate"

Adrian Nastase a fost eliberat conditionat, insa nu mai poate ocupa nicio functie de demnitate publica. Chiar si asa, fostul premier nu vrea sa stea departe de scena politica.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.