Cea mai tânără primăriță face campanii de promovare pentru satul ei. "Foaie verde de măcriş"
În comuna Petriș, din Arad, cea mai tânără primăriță din țară s-a pus în slujba comunității, pentru a-i ajuta pe localnici.
Iar oamenii au avut curajul să o aleagă în fruntea comunei.
Pe Valea Mureșului, la o sută de kilometri de orașul Arad, în comuna Petriș, este primăriță Irina Lazăr Onescu, fostă realizatoare de emisiuni Muzicale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Irina s-a născut și a trăit până acum câțiva ani în București. Părinții sunt geologi și au cumpărat o casă în Petriș pe când cercetau munții din zona. Așa s-a îndrăgostit ea de aceste locuri și a creat mai multe campanii ca să îl prezinte și altora.
Prima dată, i-a poftit pe străini să îi cunoască. Din 2011 organizează în fiecare an un maraton cu biciclete prin munții din jur, pe un drum construit de regele Mihai. Promovează satul și oamenii încep să știe de acest loc.
Localnicii i-au găzduit pe turiști și i-au poftit la masă. "Musafir la țară" a fost numele primei campanii de la Petriș, care se derulează și acum.
„Toate au pornit de la ideea „foaie verde de măcriș” și de aici, următoarea rimă „vreu o casă la Petriș” sau „foaie verde de măcriș, hai și ia-te la Petriș” sau „trimite o carte la Petriș”. Le-au arătat că se poate, turismul este în continuare marea noastră armă și lucrăm pe promovarea turistică pentru că avem locuri frumoase pe care merită să le promovăm și să le exploatăm în folosul comunității", spune primărița Irina Lazăr Onescu.
Un alt obiectiv al tinerei primarițe a fost să le găsească oamenilor un loc de muncă. Doi tineri din Timișoara au decis să deschidă aici un atelier de croitorie. Au început cu trei angajate, iar acum sunt zece.
"Acum avem și comenzi online, deja trimitem comenzile direct de aici peste tot în țară, noi suntem mulțumite că avem un loc de muncă aici, acasă, alături de familie și de copii", spune Luminița Gherga, angajată la atelierul de croitorie.
Îndrăgostit pe loc de dealurile din Petriș, un bărbat vrea să deschidă o afacere.
„Am descoperit o zona frumoasă și niște oameni și mai frumoși. În final, m-am decis și m-am mutat aici. Acum lucrez la o afacere în domeniul apiculturii în care doresc să punem pe piață mierea produsă de localnici”, spune Laszlo Mihai.
Astăzi, locuitorii din Petriș au înțeles că puterea stă doar în comunitatea lor și că de ei depinde să își îndeplinească visurile.
"Să fie mai bine să nu mai plece copiii noștri în alte țări, să mai stea în România, că ne este dor de ei, să fie locuri de muncă”, spune o localnică.
Iar cel mai recent proiect al tinerei primarite vizează cărțile. A redeschis biblioteca veche, în care nu mai intrase nimeni de ani de zile.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!