Forma finală a Taxei Oxigen. Cât vor plăti șoferii pentru a circula prin București

Ultima actualizare: 20-11-2019 15:11
trafic

Primăria Municipiului București a publicat forma finală a proiectului "Taxei Oxigen", prin care șoferii cu mașini sub Euro 3 vor trebui să plătească pentru a putea circula în centrul Capitalei.

Astfel, de la 1 ianuarie 2020, autoturismele cu motorizare Euro 3 și Euro 4, vor avea acces în centrul Capitalei doar în urma achiziției vinietei. 

Autoturismele cu norma de pouluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 vor fi interzise complet în complet în centrul Capitalei în același interval orar, și vor avea acces pe restul arterelor doar cu achiziția vinietei.

Singurele mașini care nu vor fi afectate de restricții sunt cele electrice, hibride, Euro 5 și Euro 6.

Atenţie, toate aceste restricţii nu sunt valabile 24 din 24, 7 zile din 7!

Măsurile se aplică de luni până vineri, între orele 7 şi 22, cu excepţia sărbătorilor legale. În afara programului circulaţi gratuit, prin toate zonele Bucureştiului, indiferent de norma de poluare.

Aici poți afla ce euro are mașina ta.

Potrivit proiectului, restricția se va aplica în perimetrul delimitat de Piaţa Victoriei - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Strada Polonă - Strada Mihai Eminescu - Strada Traian - Bulevardul Nerva Traian - Bulevardul Gheorghe Şincai - Strada Lânăriei - Calea Şerban Vodă - Bulevardul Mărăşeşti - Strada Mitropolit Nifon - Bulevardul Libertăţii- Calea 13 Septembrie - Şoseaua Pandurilor- Şoseaua Cotroceni - Splaiul Independenţei - Strada Ştirbei Vodă - Strada Berzei - Strada Buzeşti - Piaţa Victoriei.

Primăria promite că şoferii vor şti exact de unde începe zonă interzisă sau cea de unde trebuie să plătească taxa.

Documentul integral poate fi consultat aici.

Cât costă vinieta pentru centrul Bucureștiului

 


O vinietă Oxigen se poate cumpăra pentru o zi, o lună, 6 luni sau pentru un an. Una de o zi costă 15 lei pentru maşinile cu normă de poluare până la euro 2. Euro 3 şi euro 4 plătesc 5 lei pe zi.

Vinieta de un an începe de la 500 de lei în cazul euro 4 şi ajunge la 1.900 de lei pentru non euro.

De unde se cumpără vinieta pentru București

 


Gabriela Firea, primarul Capitalei: "De unde se vor cumpăra? Benzinării, online, sms. Nu este zdrang cu taxa, s-au luat multe măsuri. În premieră sunt încurajate să folosească transport în comun."

Taxa va fi plătită doar dacă vreţi să circulaţi cu maşina şi nu în cazul în care o ţineţi în parcare. Nu plătesc vinieta persoanele cu dizabilităţi sau însoţitorii lor, carele de televiziune şi radio, maşinile unor instituţii, de pildă, pompieri, Mapn, SRI, STS, ANAF. Din lista acestor excepţii au fost scoase însă maşinile patriarhiei.

Astfel de maşini cu normă de poluare euro 2 nu vor putea fi mişcate din parcare din 2022. Dacă va dori să conducă, şoferul va trebui să iasă în afară Bucureştiului. Dar pentru asta trebuie să folosească platforma.

Amenzile ajung şi la 2.000 de lei

 

Circulaţia fără vinietă va fi sancţionată cu amenzi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.

Norma de poluare este trecută în cartea de identitate a maşinii sau poate fi aflată de la Registrul Auto Român.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO