Cea mai mare platformă folosită de hackeri, destructurată. 150.000 de persoane afectate

hacker

Poliţia Română, alături de autorităţi de aplicare a legii din alte 18 state, a participat la o acţiune în cadrul programului european EMPACT, prioritatea Cybercrime Attacks against Information System.

Potrivit unui comunicat al IGPR, au fost efectuate 10 percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţele Iaşi, Prahova, Timişoara, Constanţa, Teleorman, Satu Mare, Brăila, la adresele de reşedinţă ale unor utilizatori ai unei platforme web şi, totodată, s-au făcut demersuri pentru încetarea funcţionării altor două platforme de tip stresser, ce ofereau servicii ilegale, în special utilizatorilor din România.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice şi medii de stocare a datelor, care sunt în prezent sub analiza specialiştilor, precizează sursa citată.

Un număr de 13 cetăţeni români, cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, au fost conduşi pentru audieri la DIICOT - Structura Centrală.

Conform IGPR, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (art. 365 Cod penal), respectiv perturbarea funcţionării sistemelor informatice (art. 363 Cod penal).

Citește și
semafoare
Răsturnare de situaţie în cazul semafoarelor "sabotate". Ce au descoperit anchetatorii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În urma acţiunilor desfăşurate în aprilie 2018 de către Poliţia Olandeză, împreună cu autorităţile din Marea Britanie şi coordonate de Europol, împotriva unei platformei ilegale, prin intermediul căreia utilizatorii înregistraţi puteau lansa atacuri de tip DdoS (Distributed Denial of Service), au fost obţinute date cu privire la aproximativ 151.000 de utilizatori, aceasta fiind considerată cea mai mare platformă de acest tip.

DDoS-for-hire presupune că o persoană, pentru o taxă nominală, poate bloca traficul unor întregi reţele şi site-uri. Potenţialele daunele asupra victimelor pot fi considerabile, îngrădind accesul cetăţenilor la serviciile oferite de bănci, instituţii guvernamentale, spitale sau forţe de ordine.

"Poliţia Română, sub coordonarea DIICOT, alături de autorităţile de aplicare a legii din Belgia, Croaţia, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Lituania, Slovenia, Suedia, Australia, Columbia, Serbia, Elveţia, Norvegia şi Statele Unite ale Americii au acţionat, în mod coordonat, împotriva utilizatorilor acestei platforme", precizează IGPR.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Ucraina acuză Rusia că ar folosi atacuri cibernetice, înaintea alegerilor prezidențiale
Ucraina acuză Rusia că ar folosi atacuri cibernetice, înaintea alegerilor prezidențiale

Hackeri controlați cel mai probabil de Rusia și-au intensificat eforturile de a perturba alegerile prezidențiale care vor avea loc în Ucraina în luna martie, susține Serghei Demdiuk, șeful Serviciului ucrainean de Protecție Informatică.

Răsturnare de situaţie în cazul semafoarelor
Răsturnare de situaţie în cazul semafoarelor "sabotate". Ce au descoperit anchetatorii

Procurorii DIICOT iau în calcul varianta ca semafoarele să fi fost defecte, după ce Reprezentanții municipalității au anunțat că sistemul de semaforizare a fost accesat ilegal de persoane necunoscute care ar fi schimbat timpii pentru culorile afișate.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.