Ce spune un vietnamez despre salariul primit în România pentru munca pe care o depune pe șantier
Muncitorii străini care lucrează în țara noastră vor avea același salariu de pornire ca cei români. Vorbim despre angajații aduși din țări din afara Uniuniii Europene.
Angajatorii îi vor putea plăti cu salariul minim pe economie și nu mediu, cum era până acum, conform unei noi legi adoptate de Parlament.
În acest moment, în România sunt înregistrați peste 25.000 de muncitori străini, din Vietnam sau Turcia, cei mai mulți în construcții.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe ''Bai'' l-am întâlnit în timp ce lucra la izolaţia unui bloc din capitală. Conduce o echipă de 16 oameni, toţi din Vietnam.
Bai: - Lucrez aici în România, fac bani aici şi îi trimit familiei mele din Vitenam. Munca pe care o facem aici este aceeaşi ca în Vietnam, dar aici salariul este de o mie de dolari.
Reporter: - Este bine?
Bai: - Pentru mine e ok, pentru ţara mea este un salariu bun.
Bai este din Vietnam, are 37 de ani şi a venit în România în urmă cu un an.
Firmele de construcţii spun că pe piaţa muncii este un deficit uriaş de muncitori aşa că nu vor reduce salariile străinilor, deşi legea le va permite să le dea salariul minim de la noi, adică 1162 de lei net. Acum, un muncitor adus din afara Uniunii Europene primeşte în medie 2.500 de lei net, adică salariul mediu plus beneficii cum ar fi cazarea.
”Trebuie să aducem oameni calificaţi, care să facă lucrări de calitate, ori aceşti oameni nu se pot aduce cu salarii mici”, explică Cristian Erbațu, vicepreşedinte Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii.
În acest moment, în România sunt peste 25.000 de angajaţi extra-comunitari, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii. Cei mai mulţi sunt veniţi din Turcia, Vietnam sau SryLanka, în mare parte sunt muncitori necalificaţi. Lucrează în special în construcţii, restaurante sau baruri, însă continuă şi valul de bone filipineze angajate de români să aibă grijă de copiii lor.
Specialiştii avertizează, însă, că există riscul ca oamenii să fie plătiţi la negru.
În construcţii ar mai fi nevoie acum de aproximativ 70.000 de oameni, iar specialiştii spun că în următorii doi ani numărul va ajunge la 200.000.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!