Ce spune Raed Arafat despre supraaglomerarea de la metrou. "Eram atat de aproape sa inchidem o statie"
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a declarat ca structura pe care o conduce a fost aproape de a inchide o statie de metrou, din cauza unor probleme grave privind evacuarile intr-un eventual caz de urgenta.
"Eram atat de aproape sa inchidem o statie de metrou, dar s-a rezolvat problema. Chiar am ridicat problema ca, daca nu e rezolvata, o sa ne gandim si sa inchidem statia, dar dupa asta s-a rezolvat aspectul care era acolo", a afirmat Raed Arafat, duminica, la Digi24.
El a aratat ca totusi este foarte greu ca anumite aspecte, nerezolvate de peste 20 ani, sa fie indreptate peste noapte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"In situatiile astea este foarte greu sa rezolvi de azi pe maine. E foarte rau ca, 20, 20 si ceva de ani, anumite lucruri nu au fost rezolvate. Faptul ca am inceput sa le rezolvam si imbunatatim in fiecare zi ce trece anumite aspecte, e normal ca o sa ne duca la un nivel la care o sa spunem 'da, suntem multumiti acolo, nu mai facem decat niste inspectii periodice'. N-am ajuns acolo, dar am avansat foarte mult", a spus Arafat.
Intrebat daca dupa jumatatea acestui an va inchide statiile care nu au autorizatie de la ISU, Raed Arafat a raspuns ca nu.
"Nu. Atentie, sunt doua chestii diferite. Legislatia se refera la anumite spatii, la discoteci, la cluburi, la teatre, la anumite spatii culturale, nu se refera la spitale. (...) in situatia in care se va simti ca este un risc care nu poate fi controlat si care necesita ca o statie sa fie inchisa o perioada, eu nu vad o problema. Exista clar discutii ca sa fie proceduri de fragmentare, sa nu mai intre atatia oameni de-odata in statie. Daca vom mai vedea ca se intampla acest lucru, normal ca acolo se va lasa si cu amenzi si cu alte masuri. (...) Masura aici nu e sa inchizi statia, masura e sa temporizezi oamenii", a mai spus Arafat.
El a mentionat ca situatia de la metrou a facut obiectul DSU inca din 2014.
"S-au facut foarte multi pasi in prevenirea incendiilor la metrou. (...) Acolo, intr-adevar, ce am gasit in 2014, mai ales la modul in care era prevazuta lupta contra incendiului la metrou si interventia, efectiv stateam pe o bomba. Acum situatia este mai buna ca atunci, mai ales ca avem dotare sa putem sa intram in tuneluri, daca avem ceva. La prevenire, s-au rezolvat foarte multe aspecte cu caile de evacuare, erau cai inchise cu lacate, erau anumite aspecte care, o parte, inca sunt in curs de rezolvare, o parte s-au rezolvat. Erau niste bare la turnicheti care impiedicau sa te intorci si sa te evacuezi, acum astea stiu ca s-au eliminat. Au inceput sa lucreze pe magazinele care mancau o parte din calea de evacuare. si acolo s-au luat anumite masuri de catre pompieri", a mai declarat Arafat.
Seful DSU a aratat ca a solicitat o procedura in cazul supraaglomerarii de la metrou.
"Noi am avut o discutie cu metroul si am solicitat o procedura, cand se intampla asa ceva sa nu mai ajunga toata lumea in interior, adica prefer sa fie asteptare, decat sa intre si toti sa se imbulzeasca acolo. Asta a fost ultima discutie si dupa ultimele imagini pe care le-am vazut am trimis pompierii acolo, au fost discutii cu metroul si avem promisiunea ca se face o procedura in acest sens sa impiedice acest lucru", a mai afirmat Arafat.
El considera ca, desi s-au aplicat amenzi si s-a progresat in domeniul sigurantei, riscurile nu au fost eliminate.
"Au fost date mai multe amenzi acolo (...). Vreau sa spun ca la metrou a fost primul loc unde am cerut expertiza internationala de la pompierii din Paris. Pentru ca nu am crezut niste chestii care mi s-au spus, n-am vrut sa vin si sa mi se spuna ca 'e nou si nu stie ce vorbeste'... Riscurile au cazut, asta nu inseamna ca sunt eliminate", a mai spus Arafat.
Intrebat daca poate oferi o estimare despre cate cluburi care nu vor avea autorizatie pana la jumatatea anului 2017 vor fi inchise, Raed Arafat a aratat ca, "daca nu vor avea autorizatie, cu siguranta unele dintre ele vor fi inchise".
"Totul depinde de cum va merge treaba pana in iunie, (....) a crescut cu certitudine numarul avizarilor, asta e clar, acum si numarul autorizatiilor trebuie sa creasca, pompierii au simtit o crestere in solicitari, ceea ce inseamna ca oamenii au venit cu documentatia", a explicat Arafat.
El considera ca termenul de 30 iunie pentru obtinerea autorizatiilor de la ISU nu ar trebui prelungit.