Imagini revoltatoare in Spitalul din Roman cu un batran bolnav, ignorat de medici la Urgente. Reactia lui Raed Arafat

07-01-2017 08:09


 O filmare cu un batran suferind la Centrul de Primiri Urgente a Spitalului Municipal Roman a provocat indignarea publica pe retelele de socializare.

 Barbatul, care abia se tine pe picioare sprijinit intr-un bat, repeta incontinuu cuvintele "Nu mai pot", dar nimeni nu-i dadea atentie. Din filmare se vede ca desi sta in fata usii de intrare, apoi in zona de acces a salonului unde sunt preluate urgentele medicale, batranul este complet ignorat de personalul care trece pe langa el si ii inchide usa.

Primarul municipiului Roman a cerut o ancheta la spital

Primarul interimar al municipiului Roman, Lucian Micu, a solicitat conducerii Spitalului municipal sa efectueze o ancheta in urma aparitiei pe retelele de socializare a unui film in care un batran cere ajutor pe holurile unitatii sanitare, dar nu este preluat de niciun cadru medical.

Lucian Micu a cerut "luarea unor masuri urgente" si a precizat ca va face publice rezultatele anchetei.

"In urma sesizarilor primite de la romascani cu privire la situatia unui batran care s-a prezentat la Centrul de Primiri Urgente al Spitalului Municipal de Urgenta Roman si care, conform declaratiilor martorilor, nu a primit ingrijiri medicale, am dispus luarea unor masuri urgente. In cadrul Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta de vineri seara, am cerut conducerii spitalului sa clarifice situatia si sa puna pe primul loc pacientul. Reprezentantii unitatii medicale au demarat deja o ancheta interna, iar rezultatele acesteia vor fi comunicate in cel mai scurt timp", a declarat, pe pagina de socializare a Primariei Roman, Lucian Micu.

Reactia Spitalului Municipal Roman

Reprezentantii Spitalului Municipal Roman precizeaza ca pacientul are 84 de ani, este purtator cronic de sonda urinara pentru un adenom de prostata si se prezinta periodic la CPU Roman (de 7 ori in luna noiembrie 2016, de 6 ori in decembrie si de 3 ori in aceste prime zile din 2017).

"Ieri, 5 ianuarie, la ora 8.51, a fost adus de ambulanta la Centrul de Primiri Urgente unde a fost consultat de medicul urgentist care recomanda analize, EKG, consult chirurgical, este vazut de chirurg, de internist, i se recomanda tratament care este efectuat in CPU si la domiciliu si este trimis acasa cu ambulanta. Astazi, a venit din nou. Dumnealui fiind purtator cronic de sonda urinara, se intampla ca atunci cand sonda se infunda, doare. Dumnealui cand se vaita, se vaita din cauza sondei urinare", au precizat reprezentantii Spitalului Roman pentru stiri-neamt.ro.

Acestia au explicat ca pacientul nu a fost ingrijit in acele momente deoarece medicii erau ocupati cu urgente de tipul codului rosu.

"In momentul in care a venit, dupa cum se vede si in filmulet, erau urgente (cod rosu), iar ca purtator de sonda urinara nu este o urgenta de tip cod rosu. Ca atare a asteptat dar nu a fost un timp de asteptare foarte mare. Cateva minute. Perioada dupa care a fost preluat de catre medic, investigat din nou, schimbata sonda si trimis la domiciliu cu ambulanta."

Si secretarul de stat in MAI Raed Arafat a avut o reactia pe Facebook, cu privire la acest caz, aratand ca a cerut clarificari de la medicii din Roman.

"Am vizionat filmul cu pacientul in varsta aflat in asteptare la compartimentrul de primiri urgenta de la Roman. Imi pare sincer rau ca vedem astfel de situatie care arata o lipsa a empatiei si a intelegerii din punct de vedere uman fata de o persoana in varsta aflata in durere. Am solicitat colegilor de la Roman sa clarifice cele intamplate in cazul respectiv si modul in care a fost acesta rezolva. Chiar daca vom afla ca din punct de vedere medical acest caz a fost rezolvat corect in final, aspectul uman va ramane greu de explicat in fata unei astfel de situatii. Este posibil ca in spatele usilor colgii se ocupau de un caz critic intre viata si moarte, insa necesitatea ca o persoana sa fie in zona de triaj si sa aiba sub monitorizare continua pacientii din zona respectiva este clara si prevazuta in toate reglementarile care le avem. Astept clarificarile pe care le-am solicitat!", a scris Arafat.

VIDEO PROTVPLUS.RO