Ce spun psihologii despre scena "decapitarii" de la serbarea din Constanta. Inspectoratul Scolar trimite o echipa in control
Imaginile surprinse la serbarea unei scoli private cu profil religios din Constanta au provocat discutii aprinse.
Elevii din clasele primare au reprodus scena mortii voievodului Constantin Brancoveanu si a fiilor sai care au fost decapitati. Unii parinti se tem ca elevii pot fi afectati de actele de violenta pe care mai tarziu ar putea incerca sa le reproduca, in timp ce altii spun ca cei mici invata istoria in mod realist. Inspectoratul scolar a declansat o ancheta.Elevii de 8 si 9 ani au intrat in rol si s-au sacrificat simbolic, asa cum prevedea scenariul. Un calau, tot un elev, cu fata acoperita cu o cagula, mimeaza decapitarea lor cu un topor din plastic. Secventa cuprinde moartea sfintilor martiri Brancoveni - o lectie invatata la orele de istorie, scena decapitarii de catre otomani, a voievodului, a fiilor sai si a sfetnicului care nu au renuntat la credinta.
Sceneta se incheie in ropote de aplauze atat ale profesorilor, cat si ale parintilor care si-au dat acordul pentru serbare. Odata postata pe internet filmarea facuta anul trecut i-a revoltat pe unii parinti.
''Vedem ca preotii, profesorii le spun copiilor ca e bine sa moara pentru o credinta religioasa, intr-o sceneta. Un tata le spune copiilor ca daca vor muri fara sa cracneasca vor ajunge sfinti, martiri. Nu cumva astfel de mesaje sunt mai asemanatoare cu cele promovate de fundamentalistii islamisti?”, spune Toma Patrascu, asociatia secular umanista.
Scoala privata din Constanta, care poarta numele "Sfinţilor Martiri Brâncoveni", se bazeaza pe principii pedagogice creştin-ortodoxe si beneficiaza de binecuvantarea Arhiepiscopiei Tomisului si Dobrogei. Clericii superiori nu au dorit insa sa comenteze situatia, desi serbarea a fost condusa de un preot.
"Pedagogic vorbind este un joc de rol in care copiilor li se vorbeste despre eroism si jertfa. Eu personal, si nici parintii copiilor, nu observ aceasta violenta", spune Marcel Boros, fondatorul scolii private.
"Sceneta pe care ati vazut-o nu a facut altceva decat sa-i invete pe copii sa respecte istoria neamului romanesc", crede un parinte.
Specialistii avertizeaza insa ca cei mici absorb rapid informatiile.
''Copiii iau jocul si il replica in cu totul alte conditii si cu un potential pericol pentru ei. Daca un copil o sa puna un alt copil cu capul pe taietor si o sa-l loveasca o sa avem o problema. Se putea vorbi despre un martiriu fara sa pui copiii sa stea cu capul pe un taietor, atentie cu un calau cu cagula, cu insemnele unui calau”, avertizeaza Gabriel Diaconu, medic psihiatru
''In scoala s-a gresit. Nu recomandam aceste tipuri de scenete si credem ca modul in care se raporteazaz profesorii sa fie monitorizat mai bine de catre directori'', atrage atentia Gabriel Ispas, secretar de stat in ME.
Inspectorii scolari din Constanta vor sta de vorba cu parintii si profesorii si dupa aceea vor stabili daca vor sanctiona pe cineva.