Marturii ale elevilor de la Liceul Tudor Vianu despre acuzatiile care i se aduc profesorului lor. "A fost o gluma intre noi"

Ultima actualizare: 10-02-2016 07:11
Severius Moldoveanu

Elevii care invata la Colegiul de Informatica Tudor Vianu din Capitala resping cu tarie acuzatiile aduse profesorului de matematica Severius Moldoveanu, despre care un coleg de breasla a spus ca isi umileste elevii in clasa.
 

Martorii la incident au povestit, pentru Adevarul, ce s-a intamplat de fapt la ora la care profesorul ar fi pus un elev sa se tarasca in genunchi.

"Cand am auzit aberatiile care se spun in presa, am inceput sa plang", a marturisit o eleva.

"Era ora de matematica, iar profesorul Severius Moldoveanu, care a fost si director al institutiei de invatamant, ne-a adus tezele. Unii dintre noi au luat note mari, inclusiv zece, altii au luat si note mici. Printre ei s-a numarat si Marcus, baiatul despre care s-a spus ca a fost umilit de profesor pentru un punct in plus la teza", povesteste una dintre elevele clasei a X-a.

"Gluma a fost initiata de cealalta clasa, pentru ca suntem doua clase de a X-a, unde un elev l-a intrebat pe profesor daca ii da un punct in plus daca se taraste in genunchi. Evident, raspunsul a fost ca nu. Gluma a fost transmisa si la clasa noastra. Cand a venit in clasa, noi i-am sugerat lui Marcus, care era nemultumit de nota 5, sa ingenuncheze pentru un punct. Si a facut-o. Toata clasa a stiut ca e o gluma, si noi, si domnul profesor", a continuat tanara.

Tanara a explicat ca elevul care statea in prima banca a avut de parcurs o distanta de cel mult un metru pana la catedra.

"Nici nu a apucat sa il opreasca pentru ca a ajuns imediat la catedra. Si profesorul a fost surprins, i-a zis ca asa ceva nu se face. Noi am ras, pentru ca a fost o gluma buna, si nu ne-a surprins foarte tare pentru ca acestui coleg ii place sa atraga atentia", a mai povestit eleva de la Vianu.

Povestea este confirmata de un alt elev din clasa cu pricina. Acesta a completat ca Marcus lipsise o saptamana de la scoala si ca nu mai stia o parte din materie. Astfel, baiatul era nemultumit de nota din teza.

"I-am spus sa il roage pe profesor in genunchi. Nu l-a fortat nimeni, a fost pur si simplu o gluma intre noi. Dupa ce l-a vazut, profesorul i-a spus sa se duca in banca. Nu i-a dat niciun punct in plus, dar colegul meu nu s-a simtit intimidat sau umilit, asta e clar", a explicat elevul, sub protectia anonimatului.

De la cine ar fi pornit scandalul

"Concret, scandalul a plecat de la o colega a carei mama a aparut in presa spunand ca profesorul de matematica exagereaza. Insa vorbim despre o fata care nu invata deloc la matematica. Daca nu inveti, nu stii sa raspunzi. S-a dus si i-a povestit mamei ei, nu stiu daca a fost intr-adevar cu rea intentie, doar ca mama ei a pornit apoi un intreg scandal", au mai povestit tinerii de la Vianu, facand referire la declaratiile facute in presa de Luminita Macsim, mama elevei care vrea sa isi mute fata la o alta scoala.

Ministrul Adrian Curaj a decis trimiterea unei echipe de control la Colegiul National "Tudor Vianu"

Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Adrian Curaj, a decis sa dispuna un control in regim de urgenta la Colegiul National "Tudor Vianu" din Capitala, pentru investigarea acuzatiilor care i se aduc unui cadru didactic din aceasta unitate de invatamant, informeaza un comunicat al MENCS remis sambata AGERPRES.

"Consider ca analiza acestui caz extrem de grav trebuie sa tina cont de trei aspecte: incalcarea demnitatii elevului, nerespectarea deciziei Ministerului Educatiei cu privire la perioada de sustinere a tezelor semestriale, respectiv negocierea notelor, lucru totalmente inadmisibil. Ma astept ca masurile sa fie de asa natura incat sa sanctioneze si sa descurajeze astfel de comportamente ale cadrelor didactice", a declarat ministrul Adrian Curaj, potrivit sursei citate.

Ministerul Educatiei reaminteste ca, potrivit articolului 31, alineatul 4 din Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant Preuniversitar, personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia.

Ministrul Adrian Curaj a cerut, de asemenea, tuturor inspectoratelor scolare judetene sa adopte cele mai potrivite masuri de consiliere si indrumare, astfel incat spatiul scolii sa nu mai fie locul derapajelor de comportament in randul cadrelor didactice sau al elevilor, mentioneaza sursa citata.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO