Ce se va întâmpla cu Mathias, bebelușul care ar fi fost agresat de părinții lui români în Danemarca
Autoritățile din România au început demersurile pentru aducerea în țară a lui Mathias, bebelușul de 5 săptămâni al părinților români acuzați de statul danez că l-ar fi agresat.
În același timp, Autoritatea Națională pentru Drepturile Copilului a început o anchetă socială în familia bunicilor materni din Vaslui.
Iar în Danemarca, reprezentanții ambasadei noastre din Copenhaga i-au vizitat pe cei doi părinți, aflați acum în centre de detenție.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Atenție, urmează detalii, care vă pot afecta emoțional.
Într-o scrisoare oficială adresată Ministerului Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca, autoritățile din România cer aducerea în țară a bebelușului internat într-un spital din Odense.
Autoritățile de la noi spun că Mathias ar putea fi încredințat bunicilor materni din județul Vaslui. Familia mamei dorește să aibă grijă de băiat, iar Autoritatea pentru Protecția Copilului va face o anchetă socială acasă la bunici. Rezultatele anchetei vor fi trimise, ulterior, statului danez.
Mathias, care s-a născut acum cinci săptămâni în Danemarca, este în custodia autorităților daneze, care vor decide ce se va întâmpla cu el în funcție de evoluția anchetei.
Avocata Olesea Gardica este stabilită în Danermarca și consiliază rudele familiei. Ne spune că transferul copilului este imposibil pentru moment.
Olesea Gadirca, avocată în Danemarca: ”Părinții nu sunt condamnați, părinții nu sunt considerați vinovați, este vorba doar de o bănuială rezonabilă. La faza de urmărire penală nu văd posibil ca statul să accepte acestă solicitare din partea statului român. Procedural, la momentul acesta este nevoie să investigheze în continuare această presupusă infracțiune. Iar locul procedurii infracțiunii este în Danemarca, iar copilul este sub investigații tot aici și are rezidența tot în Danemarca”.
Medicii suspectează ”sindromul bebelușului scuturat”
Reprezentanții Ambasadei Române din Copenhaga au stat de vorbă cu Sorana și Ionuț, părinții lui Mathias, care sunt acum reținuți în centre de detenție diferite și nu au voie să-și vadă copilul.
Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca, la Copenhaga: ”Ambii au afirmat că drepturile lor le sunt respectate în centrele de detenție, s-au bucurat că familia îi susține, cei care îi cunosc. De asemenea, au contact cu avocatul din oficiu”.
Familia din țară încearcă să ia legătura cu Sorana și Ionuț.
Beniamin Ciobotaru, fratele Sorinei: ”Am plecat în Danemarca joia trecută, am ajuns ieri și zilele astea o să merg înapoi. Toată familia este dărămată, încercăm să luăm legătura. Nu am avut cum să iau legatura cu aceștia”.
Sorona și Ionuț au fost plasați pentru patru săptămâni în centrele de detenție, după ce Mathias a ajuns în stare gravă la spital. Bebelușul a fost diagnosticat cu hemoragie craniană, iar medicii suspectează să suferă de "sindromul bebeluşului scuturat".
Așa procedează autoritățile daneze, ne spune și un ziarist român stabilit în Danemarca.
Adrian Ionel Ursu, român stabilit din Danemarca: ”În ziarele daneze se spunea că acest copil a ajuns cu fractură craniană la spital. Pornind de la premiza că așa a fost, este foarte normal ca spitalul să anunțe poliția”.
Potrivit rapoartelor oficiale, în Danemarca sunt înregistrate anual aproximativ 1.000 astfel de cazuri. La finalizarea anchetelor, părinții găsiți vinovați pentru că și-au zguduit copilul sunt în general condamnați la 5 ani de închisoare.
Recuperarea durează câteva săptămâni și pot rămâne sechele
Sindromul bebelușului scuturat, spun medicii, este des întâlnit în rândul copiilor mai mici de un an.
Eugenia Roza, medic Neurologie Pediatrică, Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", București: ”Imaginați-vă că acest creier al nostru este ca budincă, are o consistență gelatinoasă. Și atunci în momentul în care zguduiți acea budincă, se lovește de pereții osoși și atunci vor apărea leziunile, va apărea edemul, vor apărea sângerările care îi pun în pericol viața copilului”.
Medicii spun că recuperarea poate să dureze câteva săptămâni și există riscul unor sechele. Părinții sunt sfătuiți să aibă răbdare în momentul în care bebelușii plâng și să evite să îi zguduie.
De răbdare au nevoie și Sorana și Ionuț, părinții lui Mathias, până când oficialii danezi vor termina ancheta în cazul lor.