Gabriela Firea solicită aducerea în țară a bebelușului care ar fi fost bătut de părinții săi români, în Danemarca

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile române se implică în cazul părinților români acuzați de statul danez că și-ar fi bătut bebelușul de numai 5 săptămâni, iar Gabriela Firea solicită aducerea în țară a copilului.

Reprezentanții Ambasadei noastre din Copenhaga au obținut permisiunea de a-i vizita pe românii aflați acum în centre de detenție din Danemarca. Iar preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului a anunţat că luni îl va invita la o discuţie pe ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti.

Sorana şi Ionuţ s-au mutat în Danemarca de doi ani. El este bucătar, iar ea a fost bonă până când l-a născut pe Mathias.

Beniamin Ciobotaru, fratele Soranei: ”La naștere medicii au spus că copilul este sănătos, a fost ținuți în spital două zile, apoi au fost trimiși acasă. A născut pe cale naturală și nu au fost găsite lucruri care să ateste că era bolnav copilul”.

Citește și
Romani danemarca
Autoritățile române vor solicita aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Mathias a venit pe lume a doua zi de Crăciun, însă fratele Soranei spune că bebeluşul a început să se simte rău, la câteva zile. Părinții au sunat în repetate rânduri la spital, dar, susţin ei, au fost sfătuiţi să țină legătura cu moașa, care monitorizează starea de sănătătate a copilului.

Paul Marica, unchiul Soranei: ”După naștere copilul nu era tocmai bine, nu lua în greutate, nu mânca, mai vomita, ei au știut că e ceva în neregulă. Au cerut ajutorul moașei care se ocupa de nou-născuți. Moaşa spunea că așa e normal, că are colici”.

Tratamentele și recomandările moașei nu au dat însă roade, iar Mathias a început să se simte tot mai rău, spun rudele. Pe 31 ianuarie a ajuns pe mâna medicilor.

Beniamin Ciobotaru, fratele Soranei: ”Copilul plângea foarte tare. S-a învinețit la față, a început să dea din mâini, din picioare, necontrolat, din cap. Și au insistat la spital, au sunat. După nenumărate insistente au sunat ambulanţa şi i-a dus la spital”.

Mathias a fost diagnosticat cu hemoragie craniană, iar medicii suspectează că suferă de "sindromul bebeluşului scuturat". Conform procedurii standard, au fost anunțate autorităţile daneze, care au deschis o anchetă.

Alexandru Grădinar, ambasadorul României în Danemarca: „Copilul este înafara pericolului de moarte. Minorul Mathias a fost internat în stare critică la spitalul din Odense cu diagnosticul de hemoragie craniană. În prezent, e important de ştiut că e în afara pericolului de moarte”.

Între timp, un judecător a decis plasarea părinților în centre de detenție diferite pentru patru săptămâni. Nu au dreptul să își vadă copilul. Adelina, sora lui Ionuț, tocmai s-a întors din Danemarca după ce a încercat să își viziteze fratele și nepoțelul.

Adelina Loghin, sora lui Jonny: ”Am încercat să ajungem la spital să vedem bebeluşul, ni s-a interzis nu am avut voie să îl vedem. Ni s-a spus că pe perioada cât e ancheta nu avem voie - nici pe ei”.

Beniamin Ciobotaru, fratele Soranei: ”Au fost arestați pe motiv că bebelușul a avut rele tratamente asupra părinților. De asta sunt ei acuzați, că au scuturat copilul și în urma scuturării s-a ajuns la hemoragie craniană. Părinții susțin că sunt nevinovați și nu au scuturat copilul. Copilul nu a fost scuturat și s-a oferit cele mai bune condiții”.

Presa daneza scrie, citând surse din poliție, ca părinţii români sunt suspectaţi de acte de violență.

Valentin Andersen, român stabilit în Danermarca: ”Este un demers foarte greu de a recupera copilul. Vor fi monitorizați cel puțin doi ani dacă totul decurge conform planului de remediere. Îi vor monitoriza până consideră că totul decurge normal, în viața de zi cu zi. Dacă sunt găsiți nevinoți își pot primi copilul înapoi”.

În țară, rudele Soranei spun că totul este un abuz, iar părinții nu i-ar fi făcut rău lui Mathias.

Gabriela Firea solicită aducerea în țară a copilului 

Gabriela Firea, ministrul Familiei Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat pe contul ei de Facebook că a trimis o scrisoare către Ministerul Afacerilor Sociale și Persoanelor Vârstnice din Danemarca prin care solicită o soluție de comun acord pentru aducerea în țară a copilului, când starea de sănătate îi va permite acest lucru.

Ținând cont că atât minorul, Mathias Rotundu, cât și părinții săi sunt cetățeni români, este o obligație să adoptăm măsurile de urgență necesare pentru identificarea unei soluții urgente și imediate care să asigure respectarea interesului superior al copilului. (...) Nu încercăm să interferăm în evaluările pe care autoritățile daneze le fac în acest moment, dar ne arătăm sprijinul pentru a putea oferi acestui copil șansa de a fi în cadrul familiei căreia îi aparține, chiar dacă în acest moment, aceasta înseamnă familia lărgită și nu cea naturală. (...) Este o dovadă a angajamentului nostru de a colabora și de a stabili o bază de lucru transparentă pentru atingerea scopului nostru comun, reprezentat de reunirea acestui copil cu familia sa din România”, a scris Gabriela Firea.

Conform procedurilor, autoritățile din țara noastră vor face și o anchetă socială la buncii copilului.

Potrivit legilor din țara noastră, plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă sau la asistentul maternal. Plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial este interzis. 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Ce s-ar fi întâmplat după naștere cu bebelușul internat în Danemarca. Presa daneză: Părinții riscă 6 ani de închisoare
Ce s-ar fi întâmplat după naștere cu bebelușul internat în Danemarca. Presa daneză: Părinții riscă 6 ani de închisoare

Autoritățile române se implică în cazul părinților români acuzați de statul danez că și-ar fi bătut copilul de numai cinci săptămâni.

Autoritățile române vor solicita aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca
Autoritățile române vor solicita aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca

Ministerul Familiei va solicita, luni, aducerea în ţară a bebeluşului internat în Danemarca, atunci când starea de sănătate va permite acest lucru, anunţă ministrul Gabriela Firea.

Primul weekend fără restricții în Danemarca. Danezii au petrecut până în zori
Primul weekend fără restricții în Danemarca. Danezii au petrecut până în zori

Este primul weekend fără restricţii sanitare în Danemarca. Țara nordică a eliminat toate măsurile anti-pandemie, deşi în ultimele 24 de ore aproape 40.000 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

De ce nu poate Popescu Piedone să se întoarcă la Sectorul 5, așa cum ar vrea Marcel Ciolacu. Analist: „Ar fi ca o înfrângere”
De ce nu poate Popescu Piedone să se întoarcă la Sectorul 5, așa cum ar vrea Marcel Ciolacu. Analist: „Ar fi ca o înfrângere”

La nici 12 ore după ce l-au schimbat pe medicul Cătălin Cîrstoiu cu Gabriela Firea în lupta pentru primăria Bucureștiului, social-democrații îi sugerează lui Cristian Popescu Piedone să se retragă din cursă.