Ce salarii au preoții. Grila de salarizare în funcție de fiecare categorie în parte
Salariul preoților diferă în funcție de gradul de încadrare și al studiilor. În 2022, salariile preților pornesc de la 3.700 lei în cazul debutanților, și pot ajunge la peste 20.000 de lei, pentru cei care ocupă funcții de conducere în BOR.
Salariile preoților au fost mereu un subiect de interes pentru cetățeni, în condițiile în care banii BOR au fost mereu un subiect fierbinte în societatea românească. Cetățenii care s-au întrebat ce salarii au preoții, află acum grila de salarizare a personalului de cult și criteriile după care aceasta diferă.
Salariile de bază ale preoțiilor
Funcții de execuție
Preoții debutanții cu studii superioare au un salariu de 3.700 lei
Preoții cu studii superioare și grad I au un salariu de 4.000 lei
Preoții cu sudii superioare și grad II au un salariu de 3.900 lei
Preoții cu sudii superioare și grad definitiv au un salariu de 3.850 lei
Preoții debutanții cu studii medii au un salariu de 3.550 lei
Preoții cu sudii superioare și grad I au un salariu de 3.700 lei
Preoții cu sudii superioare și grad definitiv au un salariu de 3.550 lei
Ce salariu are patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, are un salariu de 23.930 de lei lunar. Potrivit grilei de salarizare, patriarhului BOR i se atribuie funcția de președinte al Senatului sau Camerei Deputațiilor și prin urmare primește aceeași sumă lunară ca aceștia.
Salariile preoților cu funcții de conducere în cadrul BOR
Preoții înadrați pe funcțiile de arhiepiscop major, mitropolit Biserica Ortodoxă Română și Biserica Romano Catolică sunt asimilați funcțiilor de secretari și chestori ai Senatului și al Camerei Deputațiilor și au o indeminzație lunară de 21.840 lei
Arhiepiscopii, șefii de cult (mitropolit, episcop, muftiu, sef rabin președinte uniune, președinte) sunt asimilați funcțiilor de miniștrii și au o indemnizație lunară de 21.840 lei
Episcopii, și episcopii vicari sunt asimilați funcțiilor de vicepreședinți ai comisiilor permanente ale Senatului și Camerei Deputațiilor și au indemninzație publică de 19.552 lei
Cei încadrați în funcțiile de episcop-vicar, episcop-coajutor, episcop auxiliar și arhierul vicar sunt asimilați funcției de senator sau deputat și au o indemnizație publică de 18.720 lei.
Salariul preoților și al persoanului de cult este stabilit prin legea salarizării la fel cum se întâmplă și cu salariile profesorilor și ale medicilor.