Ce s-a întâmplat cu pasagerii și echipajul din avionul groazei, în care a murit un om și zeci au fost răniți

×
Codul embed a fost copiat

Peste 140 de pasageri şi membri ai echipajului avionului companiei Singapore Airlines, afectat de turbulenţe puternice care au provocat zeci de răniţi şi un mort, au ajuns în cele din urmă la Singapore, miercuri dimineaţă, cu un zbor de ajutor.

Zborul Londra-Singapore cu un avion Boeing 777-300ER a fost deviat spre Bangkok, după ce avionul a fost zguduit de turbulenţe care au aruncat pasagerii şi echipajul în jurul cabinei, izbindu-i pe unii de tavan, potrivit Reuters.

Fotografiile din interiorul avionului au arătat tăieturi în panourile de deasupra cabinei, măşti de oxigen şi panouri atârnând de tavan şi bagaje împrăştiate peste tot. Un pasager a declarat că capetele unor persoane s-au izbit de luminile de deasupra scaunelor şi au rupt panourile.

Singapore Airlines a preluat 131 de pasageri şi 12 membri ai echipajului în zborul de ajutor de la Bangkok, care a ajuns la Singapore cu puţin înainte de ora 5 dimineaţa. La bordul zborului iniţial se aflau 211 pasageri, printre care mulţi australieni, britanici şi singaporezi, şi 18 membri ai echipajului. Pasagerii răniţi şi familiile lor au rămas în Bangkok, conform News.ro.

„În numele Singapore Airlines, aş dori să îmi exprim cele mai profunde condoleanţe familiei şi celor dragi ai celor decedaţi", a declarat directorul general al Singapore Airlines, Goh Choon Phong, într-un mesaj video.

Citește și
De ce Hezbollah amenință cu războiul Ciprul, o țară micuță din Marea Mediterană. Cum a reacționat Nicosia

Biroul de Investigaţii pentru Siguranţa Transporturilor din Singapore (TSIB) investighează incidentul, iar Consiliul Naţional pentru Siguranţa Transporturilor din Statele Unite trimite, de asemenea, reprezentanţi pentru sprijin.

Avionul s-a confruntat brusc cu turbulenţe extreme, a declarat Goh, iar pilotul a declarat apoi o urgenţă medicală şi a deviat spre Bangkok.

Furnizorul de servicii de urmărire a aeronavelor FlightRadar 24 a declarat că zborul s-a confruntat cu "o schimbare rapidă a vitezei verticale, în concordanţă cu un eveniment brusc de turbulenţă", pe baza datelor de urmărire a zborului.

„În zonă erau furtuni, unele puternice, în acel moment", a precizat FlightRadar24.

Serviciul de prognoză meteo AccuWeather a declarat, marţi, că furtuni explozive cu dezvoltare rapidă în apropierea traiectoriei zborului 321 au contribuit cel mai probabil la turbulenţele violente.

„Furtunile în curs de dezvoltare au adesea curenţi ascendenţi puternici, o zonă de aer în mişcare ascendentă, care se ridică foarte rapid, uneori cu peste 160 km/h, şi pot lăsa piloţii vor puţin timp pentru a reacţiona dacă se produce direct în faţa avionului", a declarat Dan DePodwin, directorul principal al operaţiunilor de prognoză de la AccuWeather.

Turbulenţele bruşte au avut loc deasupra bazinului Irrawaddy din Myanmar, după aproximativ 10 ore de zbor, a precizat Singapore Airlines.

„Nu este un eveniment rar pentru furtuni mari în Golful Bengal. Întotdeauna există şansele unor lovituri", a declarat un pilot de avion care zboară în mod regulat spre Singapore şi Asia de Sud-Est. Pilotul a refuzat să fie identificat deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

„Ne-am abătut de la traseu cu aproximativ 50 de kilometri, zburând în jurul furtunilor de acum două zile, în drum spre Singapore", a adăugat pilotul.

Turbulenţele au mai multe cauze, cea mai evidentă fiind modelele meteorologice instabile care declanşează furtunile, dar acest zbor ar fi putut fi afectat de turbulenţe în aer liber, care sunt greu de detectat.

Accidentele aeriene legate de turbulenţe sunt cel mai frecvent tip de accident, potrivit unui studiu al NTSB din 2021.

Deşi compania aeriană a declarat că 30 de persoane au fost rănite, spitalul Samitivej din Thailanda a declarat că tratează 71 de pasageri.

Din 2009 până în 2018, agenţia americană a constatat că turbulenţele au reprezentat mai mult de o treime din accidentele aeriene raportate şi că majoritatea s-au soldat cu unul sau mai multe răniri grave, dar nu au provocat daune aeronavei.

„Turbulenţele pot fi neaşteptate şi se pot întâmpla oriunde. Păstraţi-vă centura de siguranţă cuplată în permanenţă, chiar şi atunci când semnul este oprit", a declarat miercuri pe X autoritatea de reglementare americană FAA, ca reacţie la incidentul de la Singapore Airlines.

Singapore Airlines, care este recunoscută la scară largă ca fiind una dintre cele mai importante companii aeriene din lume şi este considerată un punct de referinţă pentru o mare parte din industrie, nu a avut incidente majore în ultimii ani.

Ultimul său accident soldat cu victime a fost un zbor de la Singapore la Los Angeles via Taipei, unde s-a prăbuşit pe 31 octombrie 2000 pe Aeroportul Internaţional Taoyuan din Taiwan, provocând moartea a 83 dintre cele 179 de persoane aflate la bord.

Acţiunile Singapore Airlines nu au fost tranzacţionate miercuri din cauza unei sărbători publice în Singapore.

Articol recomandat de sport.ro
Atac dur la adresa lui Gică Hagi în Belgia: ”A spus că vor ajunge în semifinale. Are nevoie de medicamente"
Atac dur la adresa lui Gică Hagi în Belgia: ”A spus că vor ajunge în semifinale. Are nevoie de medicamente"
Citește și...
Mario Iorgulescu, din nou pe lista celor căutați. Este condamnat din 2021 pentru complicitate la lipsire de libertate
Mario Iorgulescu, din nou pe lista celor căutați. Este condamnat din 2021 pentru complicitate la lipsire de libertate

La doar o zi după ce instanța supremă i-a anulat condamnarea definitivă de 13 ani și opt luni după teribilul accident de acum 5 ani soldat cu moartea unui tânar de 24 de ani, Mario Iorgulescu este din nou pe lista celor căutați.

O fată de 12 ani din Bucureşti s-a încuiat în casă și a amenințat că se sinucide. Au intervenit poliţiştii şi negociatorii
O fată de 12 ani din Bucureşti s-a încuiat în casă și a amenințat că se sinucide. Au intervenit poliţiştii şi negociatorii

O fată de 12 ani s-a încuiat, vineri seară, într-o locuinţă din Sectorul 6 al Capitalei, ameninţând că se sinucide, astfel că acolo au intervenit poliţişti şi negociatori de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale.

Un nou incident cu scurgeri de gaze în Botoșani. Sute de persoane evacuate
Un nou incident cu scurgeri de gaze în Botoșani. Sute de persoane evacuate

Peste 300 de persoane au fost evacuate, vineri, dintr-un mall din municipiul Botoşani, din cauza unei posibile scurgeri de gaze, după ce un bărbat a alertat autorităţile, spunând că se simte un miros puternic.

Recomandări
Tot mai mulți români aleg să-și refinanțeze creditele. Băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe sub 5%
Tot mai mulți români aleg să-și refinanțeze creditele. Băncile se întrec în oferte cu dobânzi fixe sub 5%

În speranța că vor avea rate mai mici sau ani mai puțini de plată, tot mai mulți români își refinanțează creditele. Numai pentru Prima Casă în ultimele două luni s-au depus peste 3 mii de cereri, însă interes există și pentru creditele ipotecare.

O mașină electrică în flăcări poate fi stinsă abia după 24 de ore. Pericolul este imens dacă ia foc într-o parcare subterană
O mașină electrică în flăcări poate fi stinsă abia după 24 de ore. Pericolul este imens dacă ia foc într-o parcare subterană

În România avem un vid legislativ în domeniul normelor de securitate la incendiu în privința mașinilor electrice și a stațiilor de încărcare.

Naționala României i-a pus gând rău Belgiei. Bobonete este alături de suporterii români, în Koln
Naționala României i-a pus gând rău Belgiei. Bobonete este alături de suporterii români, în Koln

O singură zi ne mai desparte de al doilea meci al Naționalei de la Euro 2024, cel împotriva Belgiei. Nu o să fie uşor deloc, dar este partida care ne poate duce în optimi.